Mithra bespaart 400 miljoen op betalingen aan Duchâtelet en co.

Françcois Fornieri en Marc Coucke, de twee grootste aandeelhouders van Mithra. ©Dries Luyten

Het succes van de anticonceptiepil Estelle doet ook de kassa rinkelen bij enkele Belgische ondernemers, al zien die hun toekomstige cashstromen aanzienlijk dalen.

Het gaat onder anderen over Stijn Van Rompay (ex-Docpharma), Roland Duchâtelet (Melexis), Jos Sluys (Saffelberg), Christian Dumolin (Trustcapital) en Eric Swenden (ex-Vandemoortele).

Ze waren destijds aandeelhouder van Uteron Pharma, opgericht door Mithra-topman François Fornieri en in zekere zin de voorloper van Mithra . Uteron - waarbinnen Estelle groeide - werd in 2013 verkocht, en belandde uiteindelijk bij Actavis. In 2015 slaagde Fornieri erin Estelle los te weken uit de farmareus. Hij betaalde een symbolische euro, maar nam ook alle langetermijnverplichtingen (mijlpaalbetalingen en royalty's) tegenover de voormalige Uteron-aandeelhouders over. En dat tot in 2040.

Mithra becijferde - op basis van verkoopprognoses eind juni - dat het over die termijn 662 miljoen euro zou moeten afstaan. Na een jaar onderhandelen is dat nu teruggebracht naar 250 miljoen euro. Het zal dat bedrag versneld – over 9 jaar – betalen. Waarom zijn Duchâtelet en co. daarmee akkoord gegaan, wetende dat Estelle een kaskraker in wording is?

‘In het oorspronkelijke akkoord waren de betalingen afhankelijk van het succes van Estelle. Daar ben je dus nooit zeker van. Die 250 miljoen euro is een vast bedrag. Ze krijgen het sowieso, ongeacht wat met Estelle gebeurt, en ze krijgen het sneller. Er is dus geen risico meer. Het is tu l'as in plaats van tu l'auras', zegt Fornieri. 

De enige beperking op de uitbetaling is dat Mithra voldoende cash moet overhouden om de ontwikkeling van Estelle en Donesta, een middel tegen opvliegers, verder te financieren. Fornieri was bij de onderhandelingen niet betrokken wegens een mogelijk belangenconflict als CEO en als voormalig Uteron-aandeelhouder. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud