Mithra boekt succes met anticonceptiepil Estelle

François fornieri, CEO Mithra ©LAURIE DIEFFEMBACQ

De resultaten van de laatste patiëntenproeven met Estelle overtreffen de verwachtingen. 'Dat toont aan dat Estelle een groot potentieel heeft als een innovatieve anticonceptiepil', zegt CEO François Fornieri.

Geen enkele anticonceptiepil biedt 100 procent bescherming tegen een zwangerschap, maar om vrouwen te overtuigen moet ze toch in de buurt komen. De nieuwe pil van het Luikse Mithra doet dat laatste, blijkt uit de jongste studie.

Estelle scoort 0,48 op de Pearl Index, een maatstaf voor de betrouwbaarheid van een anticonceptiemiddel. Dat betekent in mensentaal dat de pil een doeltreffendheid van 99,5 procent biedt, wat volgens het farmabedrijf 'de verwachtingen van de studie overtreft'.

Kaskraker

Beleggers keken al maanden uit naar dat cijfer, want Estelle is een van de speerpunten van Mithra, waar oprichter François Fornieri de grootste aandeelhouder is.

Met de nieuwe pil heeft het farmabedrijf vermoedelijk een kaskraker in handen. Analisten gaan ervan uit dat Estelle op termijn meer dan een miljard euro omzet zal halen. Fornieri heeft al enkele deals gesloten met farmabedrijven die de verkoop in handen zullen nemen, waaronder het Canadese Searchlight. De verse studieresultaten zullen hoogstwaarschijnlijk onderhandelingen voor de lucratieve Europese en Amerikaanse markt in een stroomversnelling brengen.

Oestrogeen

Het succes van Estelle en van Mithra heeft alles te maken met E4 oftewel estetrol, een natuurlijk oestrogeen dat alleen geproduceerd wordt in de lever van foetussen. De stof werd ontdekt in de jaren 60 in de urine van zwangere vrouwen, waarna Fornieri en professor Jean-Michel Foidart er het potentieel in zagen voor geneesmiddelen voor vrouwen, een markt waar de voorbije tien jaar amper innovaties het levenslicht zagen. Het grote voordeel is dat E4 minder bijwerkingen heeft, waaronder een lager risico op tromboses en beroertes, dan pillen met synthetisch oestrogeen. 

Bij de studie met Estelle waren 1.577 vrouwen betrokken, verspreid over tientallen centra in Europa en Rusland. De eerste resultaten van de Amerikaanse studie, met meer dan 2.000 vrouwen, zijn voorzien voor begin volgend jaar. Een uitgebreide analyse over de veiligheid en neveneffecten van de pil zal gebeuren op basis van de twee studies samen. 'Maar tot op heden zien we niets dat afwijkt van de bevindingen in eerdere studies', klinkt het.

De beursreactie  op het nieuws is al bij al lauw. Volgens het beurshuis KBC Securities is dat niet verwonderlijk omdat beleggers een marktlancering al bijna als een feit beschouwen. 'Wij houden in onze evaluatie rekening met een kans van 95 procent dat Estelle op de markt komt', klinkt het.

'Vapeurkes'

Eerder dit jaar liep Mithra ook in de kijker met studieresultaten voor Donesta, een medicijn om opvliegers tijdens de menopauze onder controle te krijgen. Donesta scoorde zelfs beter dan Yaz, een blockbustermedicijn van concurrent Bayer. De studie toonde aan dat patiënten minder last hadden van neveneffecten en na twaalf weken toediening van Donesta 80 procent minder 'vapeurkes' hadden. 

Dat bleef niet onopgemerkt bij investeerders. Het aandeel verdrievoudigde dit jaar al in waarde en Fornieri maakte daar in mei handig gebruik van om 77,5 miljoen euro extra kapitaal op te halen.  De beurswaarde bedraagt intussen 1,2 miljard euro. 'Mithra kan met estetrol het Bayer van de toekomst worden. Het moet de Bel20 in', liet Fornieri zich al ambitieus uit over zijn bedrijf.

Fornieri is met iets minder dan 30 procent de grootste aandeelhouder in Mithra. Marc Coucke, de investeringsmaatschappij Meusinvest en bouwondernemer Bart Versluys volgen met respectievelijk 17,5 procent, 15,2 procent en 4,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud