Advertentie

Mithra gaat met grove borstel door raad van bestuur

Er komt bij Mithra een eind aan de jarenlange tandem tussen Marc Coucke (l.) en François Fornieri. ©Dries Luyten

Op initiatief van afzwaaiend voorzitter Marc Coucke komen sectorzwaargewichten Ajit Shetty en Jean Stéphenne in het bestuur van Mithra, het Waalse farmabedrijf van CEO François Fornieri.

Mithra neemt het gros van zijn huidige raad van bestuur op de schop. Marc Coucke stapt op als voorzitter van het farmabedrijf van zijn jarenlange partner François Fornieri, leert een persbericht.

Maar dat is maar het begin. Op initiatief van Coucke gaat de hele raad van bestuur op de schop. Van de huidige 13-koppige raad van bestuur blijven slechts zes mensen zitten. De nieuwe voorzitter wordt Ajit Shetty, een veteraan in de sector en oud-topman van Janssen Pharmaceutica.

In de loop van 2021 komt ook een andere grote naam uit de Belgische farma, de voormalige CEO van GSK Biologicals Jean Stéphenne, in het bestuur. Eerst focust Stéphenne nog op zijn huidige missie: de ontwikkeling van een coronavaccin bij het Duitse biotechbedrijf CureVac.

Onafhankelijke bestuurders

Bij de onafhankelijke bestuurders zijn een aantal opmerkelijke nieuwkomers: Hyloris-CEO en serieel farma-ondernemer Stijn Van Rompay en Erik Van Den Eynden, ex-CEO van ING België.

Het is de bedoeling dat de nieuwe raad van bestuur 'zo snel mogelijk' aan een buitengewone aandeelhoudersvergadering wordt voorgelegd. In afwachting wordt Patricia van Dijck (GSK) ad interim voorzitster.

De drastische vernieuwing komt er op een moeilijke ogenblik voor Fornieri. De Luikse zakenman trok in 2015 met Mithra naar de beurs en beleefde daar in 2018 de grote doorbraak, dankzij de hoge beleggersverwachtingen rond twee beloftevolle middelen in de pijplijn: de anticonceptiepil Estelle en Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze.

Sindsdien is het beleggersenthousiasme fors bekoeld (zie grafiek). De grootste aangekondigde Amerikaanse commerciële partner, het relatief onbekende Australische Mayne Pharma, kon niet overtuigen.

En begin dit jaar moest Fornieri op het slechtst mogelijke tijdstip - de start van de pandemie - op zoek naar vers geld, toen de cashbuffer - cruciaal om het lopende onderzoek te financieren - sterk geslonken bleek. Even later tankte Mithra onder meer bij de Amerikaanse financieringsgroep LDA Capital - deels via vers kapitaal, deels via een kredietlijn - geld bij.

Vlaamse en Waalse Coucke

Marc Coucke zit al vijf jaar in het kapitaal van Mithra. De Waalse anticonceptiespecialist was het tweede bedrijf waarin hij investeerde na de verkoop van Omega Pharma, na de vastgoedgroep Versluys. Hij pompte toen 40 miljoen euro in de Waalse groep.

Enkele maanden na de investering van Coucke maakte de spin-off van de Luikse universiteit haar beursplannen bekend. Mithra trok naar Euronext Brussel tegen een introductieprijs van 12 euro.

In de loop van 2018 scheerde het aandeel hoge toppen aan een koers van bijna 37 euro. Sindsdien viel het terug naar minder dan 17 euro.

Marc Coucke, die de peter is van de zoon van Fornieri, is met een belang van 15,13 procent de op een na grootste aandeelhouder van Mithra na topman François Fornieri (26,13%). Coucke-kompaan Bart Versluys zit eveneens in het kapitaal (3,98%). Couckes belang is aan de huidige koers ongeveer 110 miljoen euro waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud