Mithra haalt 77,5 miljoen euro op met kapitaalverhoging

Marc Coucke is na CEO François Fornieri (rechts) de grootste aandeelhouder van Mithra. ©BELGA

Het Waalse biotechbedrijf liet woensdagavond weten minstens 60 miljoen euro te willen ophalen via een private plaatsing van nieuwe aandelen en blijkt daar donderdagmorgen al ruimschoots in geslaagd te zijn.

De handel in het aandeel werd woensdag opgeschort en zal normaal gesproken deze ochtend weer hervat worden. Met de plaatsing van bijna 2,7 miljoen nieuwe aandelen (7,6 procent van het totale aantal) haalt Mithra  77,5 miljoen euro op. Daarmee worden de aandelen geplaatst voor 29 euro per stuk. Toen de handel in het aandeel woensdag werd stilgelegd verwisselden de stukken nog voor 32,30 euro per stuk van eigenaar. De nieuwe stukken werden daarmee geplaatst met een korting van 10,2 procent op de slotkoers van woensdag.

Mithra wil het extra geld gebruiken om klinische studies voor zijn anticonceptiemiddel Estelle (post-fase 3) en zijn geneesmiddel tegen opvliegers Donesta (fase 3) te financieren. De 77,5 miljoen euro komt boven op de 36 miljoen euro aan cash die het nog heeft.

Overname

Heel wat beleggers keken met spanning uit naar de reden achter de schorsing van het aandeel. Vorige week had stichter en CEO François Fornieri nog gezegd dat hij openstaat voor de overname van zijn bedrijf. Hij stelde een prijs van 2 miljard euro voorop, bijna dubbel zoveel als de huidige beurswaarde. Daarop schoot het aandeel op Euronext Brussel met zo'n 20 procent omhoog.

'Mithra kan met estetrol (E4, het hormoon dat de basis is voor Donesta en Estelle, red.) het Bayer van de toekomst worden', stelde Fornieri. 'Maar als dat sneller kan met anderen, waarom niet? Zelf heb ik gezien mijn leeftijd beperkte tijd en middelen. Als iemand anders 2 miljard op tafel legt om alles te ontwikkelen, des te beter.'

Met E4 staat Mithra op het punt een revolutie te ontketenen in de markt voor vrouwengeneesmiddelen, waar miljarden over de toonbank gaan en waar de voorbije tien jaar amper innovaties op de markt kwamen.

Coucke

In april doorstond Donesta nog met succes een uitgebreide studie. Met dat middel om opvliegers tijdens de menopauze te bestrijden heeft Mithra potentieel een goudmijn in huis. De studie toonde aan dat patiënten na twaalf weken toediening van Donesta 80 procent minder 'vapeurkes' hebben.

Fornieri haalde de voorbije jaren tientallen miljoenen op via een beursgang en een kapitaalronde bij de ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys. Fornieri is met iets minder dan 30 procent de grootste aandeelhouder in het bedrijf. Coucke, Meusinvest en Versluys volgen met respectievelijk 17,5 procent, 15,2 procent en 4,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud