'Mithra kan Waalse Omega Pharma worden'

Coucke voegt met de investering in Mithra voor de tweede keer de daad bij het woord. ©RV

'De gelijkenissen tussen Marc Coucke en mezelf zijn treffend', zegt François Fornieri, de CEO van Mithra. 'Onze wegen moesten elkaar ooit kruisen.' Coucke investeert zo'n 40 miljoen euro in de Waalse anticonceptiespecialist Mithra. Coucke investeert een deel nu, en een deel bij de beursgang van het Waalse farmabedrijf later dit jaar.

Marc Coucke zet vaart achter zijn investeringen in Belgische bedrijven met de opbrengst van de verkoop van Omega Pharma. Kort na zijn instap in de vastgoedgroep Versluys (75 miljoen euro voor 50%) heeft hij nu ook een tweede investering beet. 

"Ik ga niet elke week een grote investering aankondigen, hoor. Mithra ging sneller dan verwacht." CouckeMarc over 2de investering— Michael Sephiha (@sephke) 26 Feb 2015

De ondernemer Coucke investeert 40 miljoen euro voor een participatie in het Waalse Mithra Pharma. Mithra is gespecialiseerd in geneesmiddelen voor vrouwen. Coucke wordt voorzitter van het strategisch comité van Mithra. 'Samen werken we aan een succesverhaal waarmee we nog verrassend uit de hoek zullen komen.'

Mithra kan de Waalse Omega Pharma worden... CouckeMarc #persco #mithra— Michael Sephiha (@sephke) 26 Feb 2015

Mithra gaat al maanden over de tongen als een potentiële beurskandidaat. Het bedrijf bevraagt dezer dagen alvast banken in het vooruitzicht van de beursintroductie. Het farmabedrijf van Fornieri - wel eens de ‘Waalse Marc Coucke’ genoemd - mikt op de maand juni voor de operatie.

De gelijkenissen tussen Marck Coucke en mezelf zijn treffend.
Francois Fornieri, CEO Mithra

In een persbericht zegt Fornieri, de CEO van Mithra, het volgende: 'De gelijkenissen tussen Marc Coucke en mezelf zijn treffend. We zijn even gepassioneerd in alles wat we doen en delen onze smaak voor kunst, voetbal… Het was als het ware een natuurlijk gebeuren dat onze wegen elkaar kruisten. Ongelofelijk ook hoe snel we tot een akkoord zijn gekomen. Het is overduidelijk: de Vlaamse Fornieri en de Waalse Coucke spreken overtuigd dezelfde taal.'


Nog 85 miljoen

Coucke voegt met de investering in Mithra voor de tweede keer de daad bij het woord. Nadat hij eind vorig jaar zijn farmabedrijf Omega Pharma aan de Iers-Amerikaanse farmareus Perrigo had verkocht - hij kreeg voor zijn belang van 50 procent 1,25 miljard euro, waarvan de helft in cash en de andere helft in Perrigo-aandelen - verklaarde de ondernemer dat hij zijn 600 miljoen cash volledig zou herinvesteren in de Belgische economie. In eerste instantie in kleine bedrijfjes die willen groeien, maar ook in sport en goede doelen.

Tegen eind maart hoopt Coucke nog enkele andere investeringen te realiseren voor een totaal bedrag van ongeveer 200 miljoen euro. Met Versluys en Mithra Pharma zit hij al aan 115 miljoen.

Voor de anekdote: via zijn investering in Mithra Pharma wordt Marc Coucke, de voorzitter van de voetbalclub KV Oostende, ook onrechtstreeks sponsor van de voetbalclubs Standard Luik en Club Brugge.

Investeringen vóór de verkoop van Omega Pharma:

- Fagron (ex-Arseus, +/- 2%)

- Ecuphar (12,5%)

- KV Oostende (90%)

- Lille OSC (5%)

- Fountain (7,4%)

- Lotus Bakeries

- Pairi Daiza

- Option (converteerbare obligaties)

Investeringen na de verkoop van Omega Pharma:

 - Perrigo (3,6%)

- Versluys (50%)

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud