Mithra mikt op commerciële deals rond Estelle

Ceo François Fornièri (links) en investeerder Marc Coucke controleren samen het bedrijf. ©Dries Luyten

De Waalse ontwikkelaar van hormoonbehandelingen hoopt de komende maanden partnerschappen te kunnen afsluiten rond zijn experimentele anticonceptiemiddel Estelle. De inkomsten daarvan zijn nodig om de oplopende kosten voor onderzoek en ontwikkeling te financieren.

Het bedrijf van François Fornièri zag de omzet met de helft toenemen tot 12,7 miljoen euro in de eerste jaarhelft. De stijging is te danken aan licentie-inkomsten van partnerschappen rond de generische anticonceptiering Myring en het middel tegen opvliegers Donesta. De omzet uit de verkoop van geneesmiddelen in ons land steeg met 0,7 miljoen euro, maar in Duitsland ging de verkoop met 0,2 mlijoen euro achteruit.

Ook kosten voor onderzoek en ontwikkeling gingen even snel omhoog als de omzet tot 25,5 miljoen euro. Mithra  spendeert miljoenen aan grootschalige patiëntenproeven met hormoontherapieën. Daardoor werd het operationeel verlies uitgediept tot 23,2 miljoen euro. Netto dook het bedrijf 18,8 miljoen euro in het rood, 0,8 miljoen euro minder dan het jaar voordien.

Vers kapitaal

Door de intense activiteiten van onderzoek en ontwikkeling verbrandt Mithra nog enorm veel cash. Het bedrijf haalde in juni 26 miljoen euro vers kapitaal op bij zijn aandeelhouders, maar dat bedrag werd er ongeveer doorgedraaid in de eerste zes maanden van het jaar. Eind juni bedroeg de kaspositie 44,7 miljoen euro ongeveer evenveel als die aan het begin van het semester (45,8 miljoen euro).

Mithra zegt dat het de komende maanden vooral partnerschappen wil afsluiten rond het anticonceptiemiddel Estelle, een van de producten van Mithra die gebaseerd zijn op het natuurlijke hormoon E4 dat minder bijwerkingen zou moeten opleveren dan de klassieke pil. Vorig jaar werd een grote patiëntenproef (fase III) met het middel opgestart. De eerste resultaten worden binnen een jaar verwacht.

Vooruitzichten

Zowel Estelle als Donesta worden beschouwd als mogelijke blockbusters, maar de commercialisering van beide medicijnen zal nog zeker enkele jaren duren omdat eerst de patiëntentests nog succesvol moeten afgerond worden. Dat betekent dat Mithra nog enkele jaren hier nog zwaar in moet investeren.

'Met een versterkte financiële positie, continuë vooruitgang op alle sleutelprogramma's en het versnellen van de gesprekken met partners kijken we met vertrouwen naar de rest van 2017', zegt François Fornièri. Mithra geeft geen concrete vooruitzichten voor het volledige boekjaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud