Advertentie

Mithra mikt op minimaal 60 miljoen euro vers kapitaal

Marc Coucke en François Fornieri, respectievelijk investeerder en stichter-CEO van Mithra. ©BELGA

Het Luikse farmabedrijf geeft tot 3,88 miljoen nieuwe aandelen uit, goed voor 11 procent van het kapitaal.

Het gaat om een private plaatsing, waarbij Mithra   mikt op minimaal 60 miljoen euro vers kapitaal. Als alle nieuwe aandelen worden verkocht, zal het kapitaal stijgen met 125 miljoen euro. In afwachting van het nieuws was de handel in het aandeel op vraag van het Luikse bedrijf stilgelegd.

Mithra wil het extra geld gebruiken om klinische studies voor zijn anticonceptiemiddel Estelle (post-fase 3) en zijn geneesmiddel tegen opvliegers Donesta (fase 3) te financieren. De 60 miljoen euro komt boven op de 36 miljoen euro aan cash die het nog heeft. 

Overname

Heel wat beleggers keken ongetwijfeld met spanning uit naar de reden achter de schorsing van het aandeel. Vorige week had stichter en CEO François Fornieri nog gezegd dat hij openstaat voor de overname van zijn bedrijf. Hij stelde een prijs van 2 miljard euro voorop, bijna dubbel zoveel als de huidige beurswaarde.

'Mithra kan met estetrol (E4, het hormoon dat de basis is voor Donesta en Estelle, red.) het Bayer van de toekomst worden', stelde Fornieri. 'Maar als dat sneller kan met anderen, waarom niet? Zelf heb ik gezien mijn leeftijd beperkte tijd en middelen. Als iemand anders 2 miljard op tafel legt om alles te ontwikkelen, des te beter.'

Met E4 staat Mithra op het punt een revolutie te ontketenen in de markt voor vrouwengeneesmiddelen, waar miljarden over de toonbank gaan en waar de voorbije tien jaar amper innovaties op de markt kwamen. 

In april doorstond Donesta nog met succes een uitgebreide studie. Met dat middel om opvliegers tijdens de menopauze te bestrijden heeft Mithra potentieel een goudmijn in huis. De studie toonde aan dat patiënten na twaalf weken toediening van Donesta 80 procent minder 'vapeurkes' hebben.

Aandeelhouder

Jean-Michel Foidart, professor aan de Université de Liège en medeoprichter van Mithra in 1999, zag het potentieel van estetrol voor de farmasector. Het hormoon, dat in de natuur enkel wordt geproduceerd in de lever van foetussen, werd in de jaren 60 voor het eerst ontdekt in de urine van zwangere vrouwen. Lange tijd bleef het een mysterie. 

Om van de wetenschappelijke doorbraken een commercieel succes te maken haalde Fornieri de voorbije jaren tientallen miljoenen op via een beursgang en een kapitaalronde bij de ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys. Fornieri is met iets minder dan 30 procent de grootste aandeelhouder in het bedrijf. Coucke, Meusinvest en Versluys volgen met respectievelijk 17,5 procent, 15,2 procent en 4,2 procent.

Als zij niet deelnemen verkleint hun belang samen met dat van de kleine aandeelhouders. Desgevraagd wilde Mithra niet communiceren over de huidige grootaandeelhouders. Eind april verkocht Coucke nog aandelen van Mithra.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud