CEO Mithra: 'Dit overtreft mijn stoutste dromen'

Mithra sluit Amerikaanse deal met Mayne Pharma. ©RV DOC

Het Luikse farmabedrijf Mithra tekende een megadeal voor zijn anticonceptiepil Estelle in de VS en heeft zicht op honderden miljoen euro inkomsten. 'Dit is uitzonderlijk. Ik hoop dat andere biotechbedrijven dit ooit ook kunnen meemaken.'

Mithra gaat in zee met Mayne Pharma die de opdracht krijgt Estelle in de VS aan de man te brengen. Zo'n partnerschap is nodig aangezien Mithra niet de centen, noch de boots on the ground heeft om er een succes van te maken.

Het kostte Mithra ruim tien jaar en meer dan 100 miljoen euro om  de anticonceptiepil door alle onderzoeksproeven te loodsen. De tijd is nu aangebroken om te cashen. De deal levert Mithra namelijk een bom geld op én een belang van bijna 10 procent in Mayne Pharma. 

Nummer twee

Met Mayne Pharma heeft Mithra een van de topbedrijven in de sector aan zijn zijde. Het is in de VS nu al de op een na grootste verkoper van orale anticonceptiemiddelen. 'We kennen elkaar. We zijn al anderhalf jaar partners voor de verkoop van onze vaginale anticonceptiering Myring. We voelen ons goed bij elkaar en ze hebben de ambitie om de nummer één te worden', zegt François Fornieri, CEO, oprichter en hoofdaandeelhouder van Mithra.

Deze deal ovetreft mijn stoutste dromen. Er was zoveel interesse dat de prijs enorm werd opgedreven. Dit is een erkenning van ons werk.
Francois Fornieri
CEO Mithra

Mithra heeft volgens het akkoord zicht op 295 miljoen dollar vooraf- en mijlpaalbetalingen. 'Deze deal ovetreft mijn stoutste dromen', zegt Fornieri. 'We hadden zelf zo'n 200 miljoen in gedachten. Maar er was zoveel interesse dat de prijs enorm werd opgedreven. Dit is een erkenning van ons werk.' 

Die mijlpaalbetalingen zijn onder andere gelinkt aan het groen licht van de FDA en aan de evolutie van de gecumuleerde omzet van Estelle. Mithra krijgt het grootste deel van het bedrag in cash uitbetaald, en een deel in aandelen van Mayne Pharma. Het aantal aandelen dat Mithra daarbij ontvangt, ligt vast en zou in twee stappen een belang van 9,6 procent opleveren. 

Mithra krijgt in twee etappes een belang van 9,6 procent in Mayne Pharma, en krijgt een zitje in de raad van bestuur.

Mayne Pharma, met beursnotering in Australië en omgerekend 515 miljoen euro waard, geeft de nieuwe aandeelhouder ook een zitje in de raad van bestuur en in het comité dat de commerciële lancering van Estelle overziet. 'Op die manier blijven we de controle houden over het succes van ons product', klinkt het.

4,5 miljard euro

Bovenop de mijlpaalbetalingen, stroomt ook nog eens een percentage (high double digit) van de Estelle-verkopen die Mayne optekent naar Mithra. De bedrijven verwachten dat de gecumuleerde omzet tijdens de periode van de samenwerking (20 jaar) minstens zal oplopen tot 4,5 miljard euro. ‘Dat is in het slechts denkbare scenario’, klinkt het. Dat bedrag houdt namelijk nog geen rekening met de mogelijkheid dat het de patentbescherming wordt verlengd van 2029 tot 2036. Een meer realistisch scenario is volgens Fornieri 6 miljard euro, en zelfs scenario's van 9 miljard euro werden op papier gezet. Ten slotte, profiteert ook de Luikse productiesite van de deal aangezien alle Estelle-pillen voor de Amerikaanse markt er van de band zullen rollen.

Goud en foetussen

Mithra heeft met Estelle duidelijk goud in handen. Het is een anticonceptiepil ontwikkeld op basis van estetrol. Dat is een hormoon dat voorkomt bij foetussen en dat Mithra kan namaken via een complex productieproces. Omdat het een natuurlijk hormoon is, heeft het minder ongewenste neveneffecten dan bestaande hormoonbehandelingen. Het risico op bloedklonters, trombose en beroertes ligt lager, wat een groot voordeel kan vormen in de strijd om marktaandeel. 

Analisten verwachten dat Estelle een kaskraker kan worden, met een jaarlijkse piekomzet van meer dan 1 miljard dollar wereldwijd, waarvan de distributie evenwel een groot deel zullen opeisen. Een jaar geleden sloeg Mithra al het Hongaarse Gedeon Richter aan de haak voor de Europese en Russische markt. Ook in Japan, Brazilië, Canada, Zuid-Afrika en Zuid-Korea sloot Mithra al - weliswaar kleinere - deals. In België zorgt Ceres, waar Marc Coucke aandeelhouder is, voor de verkoop.

Het is een uitzonderlijke deal, maar er komen nog mooie momenten. Zelfs nog mooiere.
François Fornieri
CEO Mithra

Zowel de Europese (EMA) als Amerikaanse (FDA) geneesmiddelenwaakhond moet nog groen licht geven voor de lancering van Estelle. Mayne en Mithra verwachten de eerste verkopen in de VS in de eerste jaarhelft van 2021.

'Ik ben gelukkig', rondt Fornieri zijn commentaar af. 'En ik hoop dat andere biotechbedrijf dit ooit ook kunnen meemaken. Het is een uitzonderlijke deal, maar er komen nog mooie momenten. Zelfs nog mooiere', aldus Fornieri verwijzend naar het onderzoeksprogramma voor Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze. 

Opvliegers

Estelle is een van de uithangborden van Mithra, maar niet het enige. Fornieri heeft van estetrol de kern van het bedrijf gemaakt dankzij de uitgekiende overname van het Nederlandse Donesta. Daarmee verwierf Mithra het recht om het nut van estetrol in tal van domeinen te onderzoeken. Dat resulteerde onder meer in Donesta. Binnenkort beginnen voor Donesta de laatste, grootschalige patiëntenproeven. Donesta moet dus nog een grote hindernis nemen, maar analisten dichten ook dat medicijn de status van potentiële blockbuster toe. 

Daarnaast stort Mithra zich op de markt van 'complexe' generische producten, die het in zijn Luikse vestiging via een gepatenteerde technologie kan produceren. Het lanceerde vorig jaar bijvoorbeeld Myring, een vaginale anticonceptiering als goedkoop alternatief voor Nuvaring (van Merck). Voor de productie gebruikt het een gepatenteerde technologie voor de ontwikkeling van polymeren die actieve ingrediënten gecontroleerd gedurende een lange tijd afgeven.

Mirakel

De lancering van Estelle zou het sluitstuk vormen van meer dan tien jaar onderzoek. Dat Estelle een turbulente geschiedenis heeft doorlopen, is een understatement. Dat de pil in handen is van Mithra mag zelfs een mirakel genoemd worden.

Het Estelle-project groeide initieel bij Uteron Pharma, dat eigendom was van Fornieri, Stijn Van Rompay en andere investeerders à la Roland Duchâtelet (Melexis), Jos Sluys (Saffelberg), Christian Dumolin (Trustcapital) en Eric Swenden (ex-Vandemoortele). Ze verkochten het bedrijf, waarna het in verschillende etappes uiteindelijk bij Actavis belandde. In 2015 slaagde Fornieri erin Estelle opnieuw los te weken uit de farmareus, voor een symbolische euro. Mithra nam daarbij ook de langetermijnverplichtingen over tegenover de voormalige Uteron-aandeelhouders (inclusief Fornieri), maar zelfs dan nog mag het een bijzonder lucratieve overnamedeal genoemd worden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud