Mithra sluit cruciale deal over anticonceptiepil Estelle

Mithra-CEO François Fornieri (rechts) en aandeelhouder Marc Coucke (midden). ©Dries Luyten

Het Luikse farmabedrijf heeft naar eigen zeggen de belangrijkste deal uit zijn geschiedenis gesloten.

Na goede resultaten van de patiëntenproeven met de anticonceptiepil Estelle in augustus heeft Mithra   een partner te pakken om het middel op de belangrijke Europese markt te brengen. Het Luikse bedrijf sluit een licentieakkoord met de farmamultinational Gedeon Richter om het middel te verkopen in Europa en Rusland. Richter zal het middel onder een andere naam verkopen. 

De deal levert Mithra meteen een licentievergoeding van 35 miljoen euro op. Daarnaast krijgt het bedrijf van grootaandeelhouder en CEO François Fornieri zicht op 20 miljoen euro bijkomende betalingen als bepaalde doelen worden gehaald.

Als het product de goedkeuring krijgt om op de markt te komen ontvangt Mithra royalty's, een percentage op de verkoop. Het exacte percentage geeft Mithra niet vrij. Het gaat om 'hoge eencijferige royalty's 'tot een bepaalde grens'. Nadien kunnen die oplopen tot 'substantiële tweecijferige royalty's'. Daarnaast kan Mithra ook nog extra mijlpaalbetalingen ontvangen als bepaalde verkoopsiveaus worden gehaald.   

CEO François Fornieri zegt dat Gedeon Richter de best mogelijke partner is voor Mithra in Europa. Hij noemt het contract met voorsprong het belangrijkste uit de geschiedenis van Mithra. 'Gedeon Richter is een leider in gezondheidszorg voor vrouwen.' 

Verenigde Staten

Eerder sloot Mithra gelijkaardige licentieakkoorden voor andere markten, van Canada, Zuid-Korea en Japan tot Brazilië. Het belangrijkst wordt dat voor de Verenigde Staten, een markt die dubbel zo groot is als Europa. Wellicht wordt dat pas getekend als de resultaten van de Amerikaanse patiëntenproeven bekend zijn. 

Gedeon Richter is een Hongaarse groep met een sterke marktpositie in Centraal- en Oost-Europa. Het bedrijf focust op anticonceptie en medicijnen voor zenuwziekten en cardiologie. 

Coucke

Mithra is voor iets minder dan 30 procent in handen van boegbeeld Fornieri. Ondernemer Marc Coucke en de bevriende Oostendse bouwondernemer Bart Versluys hebben respectievelijk 17,5 procent en 4,2 procent in handen. De Waalse investeringsmaatschappij Meusinvest bezit 15,2 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud