Mithra springt fors hoger na Amerikaans go voor anticonceptiepil

Leon Van Rompay, de CEO van de Luikse farmagroep Mithra. ©BELGA

De Amerikaanse farmawaakhond FDA heeft groen licht gegeven voor de lancering van de anticonceptiepil Estelle van Mithra op de Amerikaanse markt. Het aandeel opent 15 procent hoger op het nieuws.

De goedkeuring door de Food and Drug Administration (FDA) is een opsteker van formaat voor de Luikse farmagroep, die zo de cruciale Amerikaanse markt ziet opengaan voor haar anticonceptiepil. De Verenigde Staten blijven het walhalla van de farmasector, omdat medicijnen er over het algemeen een pak duurder verkocht kunnen worden.

Mithra en zijn partner Mayne Pharma hopen Nextstellis (de Amerikaanse merknaam van Estelle) in de eerste helft van 2021 in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

De goedkeuring door de FDA doet nu al de kassa rinkelen bij Mithra. Aan die mijlpaal was een cashbetaling van zo'n 9,2 miljoen euro verbonden, terwijl Mayne Pharma ook 58,8 miljoen nieuwe aandelen creƫert voor de Luikse partner. Die krijgt samen met die positie in het kapitaal ook een zitje in de raad van bestuur van het Australische bedrijf.

EMA

De goedkeuring door de FDA volgt een goede maand na die door de Canadese farmawaakhond. Canada keurde als eerste land ter wereld de anticonceptiepil van Mithra goed. Eind maart liet de Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) weten dat ze overtuigd is van de veiligheid en het nut van de anticonceptiepil van Mithra. Als de EMA dat advies volgt - wat in de overgrote meerderheid van de gevallen gebeurt - dan mag Mithra zich opmaken om samen met partner Gedeon Richter vanaf het einde van tweede kwartaal zijn waren te slijten in de hele Europese Unie. Dat zal gebeuren onder de merknaam Drovelis.

Het risico op bloedklonters, trombose en beroertes ligt lager bij Estelle, wat een groot voordeel is in de strijd om marktaandeel.

Na de goedkeuring door Canada klom het aandeel van Mithra fors. Nu ook goudmijn VS in zicht is, doet het aandeel logischerwijs hetzelfde. Mithra opent 15 procent hoger op 27,50 euro.

Oestrogeen

Estelle is het eerste anticonceptiemiddel dat het natuurlijke hormoon estetrol bevat. Estetrol is een oestrogeen dat wordt geproduceerd door de foetus tijdens de zwangerschap. Het farmabedrijf is erin geslaagd dat hormoon te reproduceren.

Het natuurlijke hormoon heeft een groot voordeel in vergelijking met het synthetische oestrogeen ethinylestradiol (EE2), waar het gros van de anticonceptiemiddelen mee werkt. Omdat het een natuurlijk hormoon is, heeft het minder ongewenste neveneffecten. Het risico op bloedklonters, trombose en beroertes ligt lager, wat een groot voordeel is in de strijd om marktaandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud