Advertentie

Mithra-topman zet overnamespeculatie in gang

Mithra-topman François Fornieri sluit een overname van zijn bedrijf niet uit. ©LAURIE DIEFFEMBACQ

'Mithra kan het Bayer van de toekomst worden. Maar als iemand 2 miljard euro biedt en onze onderzoeksprojecten versnelt, des te beter', zegt Mithra-topman François Fornieri.

Het aandeel Mithra  schoot maandag op Euronext Brussel de hoogte in na uitspraken van François Fornieri in L'Echo. De Luikenaar is de oprichter, CEO en grootaandeelhouder van het Waalse farmabedrijf Mithra. Ook het persagentschap Bloomberg pikte de uitspraken op, waarna beleggers zich op het aandeel stortten.

Mithra werd op Pinstermaandag - per definitie een rustige handelsdag - ruim een vijfde meer waard (+21,2%). Vorige week was het aandeel al met een kwart gestegen. Daardoor werd het bedrijf voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 1 miljard euro waard. Na de nieuwe klim is de beurswaarde opgelopen tot 1,28 miljard euro.

Mithra heeft twee potentiële blockbusters in huis met Donesta (tegen opvliegers in de menopauze) en Estelle (anticonceptiepil). Beide medicijnen zijn gebaseerd op estetrol, een natuurlijk hormoon dat de goudmijn van Mithra zou kunnen worden.

Mithra kan met estetrol het Bayer van de toekomst worden.
François Fornieri
Mithra-topman

Fornieri is volop aan het onderhandelen met grote farmabedrijven die de verkoop van die producten in handen zullen nemen. Maar evengoed kunnen die gesprekken uitmonden in een overname van het Waalse bedrijf. Fornieri is daar a priori niet tegen, blijkt uit het interview met L'Echo. De voorwaarde is dat de juiste prijs geboden wordt en dat de lokale verankering in Luik gewaarborgd is. 

Bayer

'Ik heb Mithra altijd aan UCB gespiegeld, maar ik denk dat we misschien meer op Bayer lijken. Aspirine heeft Bayer groot gemaakt. Mithra kan met Estetrol het Bayer van de toekomst worden. Als dat sneller kan met anderen, waarom niet? Als iemand anders 2 miljard op tafel legt om onze onderzoeksprojecten verder en sneller te ontwikkelen, des te beter.'

Grote farmabedrijven hebben steeds meer interesse in geneesmiddelen voor vrouwen. Astellas betaalde vorig jaar 800 miljoen euro om het Waalse Ogeda in te lijven. Onder andere Fund+ (het fonds van Thrombogenics-oprichter Désiré Collen) was een van de grote winnaars bij die deal.

Fornieri is de grootste aandeelhouder van Mithra met 30,3 procent van de aandelen in bezit. Marc Coucke (17,7%) en Meusinvest (15,5%) volgen op afstand. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud