Mithra: 'Uitstekende studieresultaten Estelle in VS'

François Fornieri, CEO en oprichter van Mithra. ©Photo News

Het Waalse farmabedrijf noemt de laatste testresultaten voor zijn anticonceptiepil Estelle 'uitstekend'. De weg naar de Amerikaanse markt ligt open.

Mithra  heeft zijn contraceptiepil Estelle uitgetest op meer dan 2.000 vrouwen in de VS en Canada. Onderzoekers volgden de vrouwen een jaar lang op en kwamen tot de conclusie dat de pil voor bijna 98 procent betrouwbaar is. 

Geen enkele contraceptiepil is 100 procent betrouwbaar, en dat geldt ook voor Estelle. De Pearl Index, een belangrijke maatstaf van de werkzaamheid, kwam uit op 2,41. Dat betekent dat gemiddeld 2,41 vrouwen op 100 tijdens een jaar van behandeling met Estelle toch zwanger raakten. 

'Excellente werkzaamheid', klinkt het in een persbericht van Mithra. 'In lijn met de verwachtingen.' Toch leggen de gerapporteerde cijfers een opmerkelijk verschil bloot met de resultaten van een Europese studie die in augustus werd vrijgegeven. Die kwam uit op een Pearl Index van 0,48. Anders gezegd: veel minder Europese vrouwen raakten zwanger. Het verschil heeft deels te maken met therapietrouw. 'Het verleden toonde al aan dat Amerikaanse vrouwen het regime minder goed volgen dan Europese vrouwen', luidt het. 

Mithra maakt zich duidelijk geen zorgen en maakt de vergelijking met twee andere contraceptieproducten. Lo-Loestrin (Pearl Index 2,92) is een van de bestsellers in de VS, en Annovera (2,98) kwam onlangs op de Amerikaanse markt. 'De resultaten zouden voldoende moeten zijn om groen licht te krijgen van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA', klinkt het bij het beurshuis Degroof Petercam. 

Sluitstuk

De resultaten zijn het sluitstuk van een onderzoeksproject dat tien jaar duurde. Het bedrijf verwacht zeker tegen eind dit jaar het goedkeuringsdossier bij de FDA en het Europees Geneesmiddelenagentschap in te dienen. Vermoedelijk volgt dan ergens in 2020 de beslissing of Mithra het product mag beginnen verkopen.

Met de nieuwe pil heeft het farmabedrijf potentieel een kaskraker in handen. Analisten gaan ervan uit dat Estelle op termijn ruim 1 miljard euro omzet haalt, al zal die niet volledig naar de resultatenrekening van Mithra doorstromen. 

Deals

CEO François Fornieri sloot namelijk voor meerdere regio’s al deals met farmabedrijven die de marketing en verkoop in handen zullen nemen. In Canada sloeg het Searchlight aan de haak, in Belgie Ceres - een bedrijf van Marc Coucke, ook aandeelhouder van Mithra - en met Gedeon Richter haalde het een sterke partner aan boord voor de Europese markt.

‘De belangrijkste deal in onze geschiedenis’, zei de CEO toen. ‘We gaan in zee met een belangrijke uitdager.’ Hoewel Gedeon niet zo’n klinkende naam is als Bayer, is het met een beurswaarde van 3,5 miljard euro geen kleintje en al zeker niet in de wereld van de ‘vrouwengezondheid’. Mithra kreeg meteen 35 miljoen euro op de rekening gestort, los van toekomstige mijlpaalbetalingen en royalty’s als een percentage van de omzet.

Stroomversnelling

Nu ook de Amerikaanse studie rond is, komt de zoektocht naar een Amerikaanse partner vermoedelijk in een stroomversnelling. 'De keuze van de partner bepaalt grotendeels het succes van de pil', zegt Degroof Petercam. 'We verwachten in de loop van dit jaar een deal.' 

Estelle is ontwikkeld op basis van E4 of estetrol, een hormoon dat voorkomt bij foetussen en dat Mithra via een complex productieproces zelf kan aanmaken. Omdat het een natuurlijk hormoon is, heeft het minder neveneffecten dan bestaande hormoonbehandelingen. Het risico op bloedklonters, trombose en beroerten ligt veel lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud