Advertentie

Moderna begint eind juli finale onderzoeksfase coronavaccin

©REUTERS

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna begint op 27 juli als een van de eerste bedrijven de finale fase van de klinische tests voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

Aan de finale fase zullen in de Verenigde State 30.000 mensen deelnemen. De helft van hen krijgt een dosis van 100 microgram van het vaccin, de andere helft een placebo.

Het eerste doel van de studie is alle symptomen van covid-19 te voorkomen. De secundaire doelstellingen zijn onder meer de preventie tegen een SARS-CoV-2-infectie. De studie zou op 27 oktober afgelopen moeten zijn, laat Moderna in een persbericht weten.

500 miljoen
dosissen
Moderna meldt dat het, als alles goed gaat in de toekomstige studies, vanaf 2021 ongeveer 500 miljoen vaccins per jaar zou kunnen afleveren.

Na die derde fase kunnen de regulatoren in principe beslissen het vaccin al dan niet beschikbaar te maken op de markt.

Milde bijwerkingen

Wetenschappers waarschuwen wel dat de eerste vaccins die op de markt komen niet automatisch de meest veilige of efficiënte vaccins zullen zijn.

Uit vroege resultaten van de studie, die dinsdag werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, blijkt dat het vaccin van Moderna erin slaagt een immuunrespons te veroorzaken met milde bijwerkingen. Het is volgens de nieuwszender CNN de eerste keer dat resultaten van een studie naar een Amerikaans kandidaat-vaccin in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal lopen. Welke van de 205 die nu in ontwikkeling is zal het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactief overzicht.

Moderna meldt dat het, als alles goed gaat in de toekomstige studies, vanaf 2021 ongeveer 500 miljoen vaccins per jaar zou kunnen afleveren en mogelijk zelfs het dubbele. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het kandidaat-vaccin van Moderna een van de 23 mogelijke vaccins die momenteel wereldwijd getest worden.

Anderhalf jaar

Volgens Anthony Fauci, de directeur van het Amerikaanse Instituut voor Infectieziekten, zou een vaccin tegen het coronavirus wereldwijd beschikbaar kunnen zijn binnen anderhalf jaar.

'Ik ben momenteel veel optimistischer over het vinden van een vaccin dat niet alleen in de VS beschikbaar is, maar waarvan wereldwijd voldoende dosissen zijn, ook voor mensen die het niet kunnen betalen of die zich in een situatie bevinden waarin het moeilijk is zich te laten vaccineren', zei de specialist tijdens een onlineconferentie van de universiteit van Georgetown (Washington DC). 'Ik hoop dat het moment redelijk dichtbij is. Als ik zeg dichtbij, dan denk ik aan een jaar, anderhalf jaar.'

Fauci voegt nog toe dat de bedrijven die vaccins produceren hem gezegd hebben dat ze tot een miljard dosissen kunnen leveren, veel meer dan er Amerikanen zijn.

De expert voegt wel toe dat geen enkel vaccin 100 procent beschermt, maar dat de wetenschappelijke wereld er wel van uitgaat dat groepsimmuniteit mogelijk is als voldoende mensen de ziekte overleven en voldoende mensen (70 of 75%) gevaccineerd zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud