Advertentie

Moderna daagt Pfizer en BioNTech voor de rechter

©REUTERS

De Amerikaanse producent van het ene succesvolle mRNA-coronavaccin (Spikevax) beschuldigt het Amerikaans-Duitse duo achter het andere (Comirnaty) van patentinbreuken.

Er staat een juridisch titanengevecht in de steigers, met hoofdrollen voor de drie dominante producenten van coronavaccins.

Moderna - de Amerikaanse producent van Spikevax - beschuldigt de Amerikaans-Duitse combo Pfizer-BioNTech - die Comirnaty op de markt bracht - van het kopiëren van de baanbrekende mRNA-technologie achter zijn vaccin.

Concreet daagt Moderna Pfizer en BioNTech voor de rechter in Massachusetts in de Verenigde Staten en in het Duitse Düsseldorf, omwille van vermeende inbreuken op patenten die Moderna al had ingediend tussen 2010 en 2016 en die cruciaal waren voor de uitbouw van zijn mRNA-platform.

In een communiqué zegt Moderna dat Pfizer en BioNTech zijn mRNA-technologie zonder toestemming hebben gekopieerd om hun Comirnaty-coronavaccin te kunnen maken. Het gaat daarbij onder andere om chemische modificaties die het mogelijk maken dat mRNA het lichaam binnendringt zonder ongewenste immuunreacties op te wekken.

'Wij starten deze rechtszaken om het innovatieve mRNA-platform te beschermen waarmee we hebben gepionierd', zegt Moderna-CEO Stéphane Bancel in het persbericht. 'We hebben miljarden dollars geïnvesteerd in de creatie ervan en hebben patenten genomen in het decennium voor de coronapandemie.'

Wij starten deze rechtszaken om het innovatieve mRNA-platform te beschermen waarmee we hebben gepionierd.
Stéphane Bancel
CEO van Moderna

'Dat platform, waaraan we zijn beginnen bouwen in 2010, heeft er samen met ons gepatenteerd werk rond coronavirussen in 2015 en 2016 voor gezorgd dat we in recordtijd een veilig en erg doeltreffend coronavaccin konden produceren.'

MRNA of messenger-RNA - is een technologie die in cellen een genetische boodschappenlijst aflevert, waardoor die zelf therapeutische eiwitten aanmaken. Bij de mRNA-coronavaccins spuit je een stukje genetische code van het virus in, waarna lichaamscellen eiwitten aanmaken die typisch voor het virus zijn. Dat lokt een immuunrespons uit, waardoor het lichaam zich traint voor een echte virusaanval.

Met uitzondering van 92 lage- en middeninkomenslanden eist Moderna nu een compensatie van Pfizer en BioNTech voor het gebruik van zijn gepatenteerde technologie. Moderna benadrukt tegelijkertijd dat het er niet naar streeft Comirnaty van de markt te halen, gezien het grote belang van het vaccin in de wereldwijde strijd tegen corona.

Veelzijdige gereedschapskist

Hun mRNA-coronavaccins legden Moderna, Pfizer en BioNTech geen windeieren. Ook dit jaar zullen ze de markt domineren, met een geschat gecombineerd marktaandeel van 86 procent, aldus het Britse Airfinity, een specialist in gezondheidsdata die de verkoop van coronavaccins monitort.

Moderna verwacht over 2022 21 miljard dollar aan vaccininkomsten. Pfizer verwacht dan weer 32 miljard dollar omzet uit zijn Comirnaty-vaccin, BioNTech 13 à 17 miljard euro.

Het doorslaande succes van de dominante coronavaccins luidde de grote doorbraak in van de mRNA-technologie, die al ontdekt werd in de jaren negentig en bij het begin van de coronapandemie matuur was.

Tal van farma- en biotechbedrijven, zoals Moderna en BioNTech, willen dezelfde technologie als een veelzijdige gereedschapskist inzetten om behandelingen te ontwikkelen voor andere aandoeningen, van infectieziekten zoals griep over hiv tot kankerbehandelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud