Advertentie
Advertentie

Moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica geeft winstwaarschuwing

Productie van hechtdraad bij J&J ©J&J

De Amerikaanse producent van geneesmiddelen en medisch materieel Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, verlaagt zijn winstprognose voor 2014. De dure dollar knaagt aan de buitenlandse inkomsten.

Johnson & Johnson , het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, realiseerde vorig jaar iets meer dan de helft van zijn omzet buiten de Verenigde Staten. Dat maakt het concern behoorlijk gevoelig voor koersschommelingen van de dollar. De Amerikaanse munt klom vorig jaar met 13 procent tegenover een mandje met de voornaamste buitenlandse munten en in het eerste kwartaal kwam daar nog een klim van 9 procent bovenop.

Voor J&J vertaalt zich dat in een lagere winst uit de producten die buiten de Verenigde Staten worden verkocht. De groep verlaagt daarom haar winstverwachting voor het hele jaar van 6,12-6,27 dollar naar 6,04-6,19 dollar per aandeel. Analisten rekenden tot dusver gemiddeld op 6,16 dollar, becijferde Reuters.

In het eerste kwartaal was J&J’s nettowinst merkelijk lager dan een jaar eerder, maar de daling was minder groot dan gevreesd. De winst zakte van 4,73 tot 4,32 miljard dollar, of per aandeel van 1,64 tot 1,63 aandeel. De gezuiverde nettowinst was met 1,56 dollar per aandeel wel een fractie hoger dan verwacht.

Hoezeer de dure dollar J&J parten speelt, blijkt uit de internationale omzet. Die kwam 12,4 procent lager uit dan in de eerste drie maanden van 2014. Bij constante wisselkoersen was er een stijging van 1 procent geweest. De totale omzet van J&J kwam 4,1 procent lager uit op 17,37 miljard dollar, maar dat was iets beter dan analisten hadden ingeschat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud