Mylan-aandeelhouders laten Coucke & co los

©BELGA

Verschillende aandeelhouders van farmabedrijf Mylan pleiten ervoor om af te zien van de overnamepoging van Perrigo, dat eerder Omega Pharma van Marc Coucke overnam. Ze willen dat Mylan zich laat opslokken door de Israelische sectorgenoot Teva.

De overnamesoap rond Marc Coucke houdt niet op. Nadat dinsdagavond laat de raad van bestuur van Perrigo het overnamebod van Mylan (27 miljard euro) afwees, blijkt nu dat enkele belangrijke aandeelhouders van Mylan er bij hun raad van bestuur op aandringen toch in te gaan op het overnamevoorstel van Teva, de marktleider in generische geneesmiddelen.

Waar de verschuivingen in de farmasector eindigen, blijft onduidelijk. De enige zekerheid is dat het Amerikaanse Perrigo op 30 maart de overname van Omega Pharma voor 3,6 miljard euro afrondde. Daarbij passeerde Coucke langs de kassa en werd hij de grootste individuele aandeelhouder van Perrigo (3,83%).

Ondertussen probeerde Mylan met een overnamebod op Perrigo zichzelf als prooi te groot te maken om nog door het Israëlische Teva te worden opgeslokt. Vergeefs: Teva bracht dinsdag toch een vijandig overnamebod uit van 40 miljard dollar (37,4 miljard euro).

Cashen

Persagentschap Reuters vernam bij verschillende betrokkenen dat enkele van de belangrijke aandeelhouders van Mylan er bij hun raad van bestuur op aandringen in te gaan op het overnamebod van Teva en Perrigo links te laten liggen. Onder andere investeringsmaatschappij Paulson & Company (4%) zou met een handvol andere aandeelhouders aandringen op de verkoop van Mylan. De aandelen van Mylan zitten grotendeels versnipperd bij grote beleggers:

Abbott Laboratories (18,4 %), Vanguard Group (7,7 %), Goldman Sachs (6,3 %), Wellington (5 %), State Street (4,4 %), Paulson & Company (4%), Black Rock (3%)

Firewall

Ondanks de wens van de Mylan-aandeelhouders om te cashen op een verkoop van het bedrijf is de kans klein dat Mylan zich zomaar laat overnemen door Israëls grootste bedrijf. Voorzitter Robert Coury liet in een brief al weten geen industriële of culturele logica te zien in een combinatie van Teva en Mylan.

Er zit geen industriële of culturele logica in een combinatie van Teva en Mylan.
Robert Coury
Voorzitter Mylan

Bovendien trok Mylan begin deze maand een juridisch beschermingsmechanisme op waarmee het bedrijf ieder vijandig overnamebod kan afslaan. Mylan richtte een onafhankelijke Nederlandse stichting op die een call-optie (voorkooprecht) bezit wanneer Mylan preferente aandelen uitgeeft. Op een bijzondere vergadering gingen ook de aandeelhouders akkoord met die constructie, die het stemrecht van de aandeelhouders uitholt.

De stichting kan voor slechts 1 eurocent per aandeel tot 100 procent van de preferente aandelen opkopen en zo een meerderheid verwerven bij een stemming over een overname. Die constructie werd twee jaar geleden ook al succesvol door telecombedrijf KPN gebruikt om een overnamepoging van America Movil, van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim af te slaan.

Perrigo wil meer

Ook Perrigo zelf is niet zinnens zich zomaar door Mylan te laten overnemen. De raad van bestuur van het bedrijf waarin Coucke de grootste individuele aandeelhouder is (3,83%) verwierp unaniem het bod van Mylan (205 dollar per aandeel) dat te laag zou zijn.

Mylan houdt in zijn overnamebod van 27 miljard euro geen rekening met de recente inlijving van Omega Pharma, vindt Perrigo. Het Amerikaanse farmabedrijf verwacht een omzetgroei van 1 miljard dollar en oordeelt dat Mylan in zijn waardering daar evenmin rekening mee houdt.

Ondertussen circuleren geruchten dat Perrigo met de afwijzing zijn waarde heeft opgedreven en dat Mylan al een tweede en hoger bod voorbereidt. Het eerste bod van 205 dollar per aandeel waardeerde het belang van Coucke op 1,1 miljard dollar. Als grootste individuele aandeelhouder is Coucke ook bestuurder en lid van het uitvoerend comité bij Perrigo.

overnamesoap

6 november 2014. Perrigo neemt Omega Pharma over voor 3,6 miljard euro.

30 maart 2015. Overname Omega Pharma afgerond.

8 april. Mylan doet bod op Perrigo van 27 miljard euro.

17 april. Mediaberichten dat een bod van Teva op Mylan nakend is. Mylan pareert geruchten in kritische brief.

21 april. Teva doet een bod op Mylan van 37,4 miljard euro.

21 april. Perrigo wijst Mylan's bod van 27 miljard euro af.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud