Nederland viseert apothekersbereidingen van Fagron

Fagron levert grondstoffen en bereidingen aan apothekers. ©Wim Kempenaers (WKB)

De Nederlandse ziekteverzekeraars beslisten de terugbetaling van apothekersbereidingen terug te schroeven, wat slecht nieuws is voor Fagron. Het vroegere Arseus is gespecialiseerd in ingrediënten voor apothekers. Fagron haalt ongeveer 20 procent van zijn omzet uit Nederland.

De Nederlandse ziekteverzekeraars betalen een honderdtal grondstoffen voor apothekers niet langer terug. De patiënten moeten een hele reeks apothekersbereidingen dus helemaal zelf betalen. Denk aan zelfbereidende middelen tegen eczeem of psoriasis of nog oogdruppels.

Apothekers passen de dosering van een medicijn vaak aan voor kinderen of verwerken een geneesmiddelen in een andere toediningsvorm voor oudere mensen. Concreet gaat het hier om 105 grondstoffen die worden verwerkt in ruim 400 verschillende magistrale bereidingen van apothekers.

Marginale weerklank

De maatregel is slecht nieuws voor Fagron, dat grondstoffen levert aan apothekers voor hun bereidingen en ook zelf de zogenaamde magsitrale bereidingen verkoopt. Verwacht wordt immers dat patiënten meer naar standaardproducten zullen grijpen dan naar bereidingen, waardoor Fagron minder bestellingen zal binnen krijgen.

Volgens Jan De Kerpel, analist van KBC Securities, staan 10 producten van Fagron op de lijst van bereidingen die niet langer worden terug betaalt. Hij schat dat de Nederlandse markt een omzet van 100 miljoen euro vertegenwoordigt voor Fagron, of zo'n 20 procent van de groepsomzet. Wat de impact zal zijn van de maatregel, is moeilijk te voorspellen, maar De Kerpel gaat er uit dat minder dan 2 procent van de omzet in Nederland zal verdwijnen. De weerklank op de winst zou dan weer 'marginaal' zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud