Nederlandse biotechgoeroe slaat aandelen Galapagos in

De discrete Nederlander Aat van Herk is de grootste biotechinvesteerder van de Lage Landen. ©doc

De Nederlandse miljardair Aat van Herk heeft zijn belang in het biotechbedrijf Galapagos opgetrokken boven de grens van 10 procent.

De even discrete als succesvolle biotechinvesteerder Aat van Herk heeft onlangs honderdduizenden aandelen van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos  inkocht. Uit een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt dat zijn holding Van Herk Investments 5,1 miljoen aandelen bezit, goed voor een belang van net boven de 10 procent

Dat zijn er 676.000 meer dan bij de laatste participatiemelding eind vorig jaar. Toen bezat Van Herk 4,5 miljoen aandelen of een belang van 8,8 procent. Het is niet duidelijk wanneer en waarom Van Herk dit pakket met een marktwaarde van 58 miljoen euro bijkocht.

Van Herk is nu de op een na grootste aandeelhouder. De Amerikaanse farmagroep Gilead, de partner voor de ontwikkeling van Galapagos reumapil filgotinib, heeft een belang van 13,2 procent. 

Ablynx

De Nederlander heeft dit jaar al een fortuin verdiend met de verkoop van Ablynx. Van Herk was met iets meer dan 10 procent de grootste aandeelhouder van de ontwikkelaar van geneesmiddelen op basis van de antilichamen van lama's. Dankzij het bod van de Franse farmareus Sanofi kon hij ruim een kwart miljard euro verdienen aan de investering. 

Van Herk, die een vermogen van meer dan een miljard euro bezit, is de grootste biotechinvesteerder van de Lage Landen. Hij investeerde eerder ook in de biotechbedrijven Argenx, Fagron, Thrombogenics en cashte flink bij de overnames van bedrijven als Crucell en Devgen. Bij die bedrijven werkte hij zich op tot grootste investeerder en bepaalde hij mee het lot van het bedrijf. 

Daarnaast bouwt Van Herk ook een vastgoedimperium uit. Hij trok onlangs ook zijn belang in de Nederlandse vastgoedgroep Vastned Retail op tot 25 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud