Advertentie

Nervositeit over testresultaten zet Galapagos onder druk

Filgotinib is in eerste instantie bedoeld tegen reuma, een ontstekingsziekte aan de gewrichten. ©© Steve Prezant/CORBIS

Het aandeel van het biotechbedrijf Galapagos is maandag opvallend gedaald op de Brusselse beurs. De enige verklaring is dat beleggers zenuwachtig zijn over de cruciale resultaten van de testen voor filgotinib, die later deze week worden bekendgemaakt.

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos moet tegen het einde van het eerste kwartaal, dus in de volgende vijf dagen, de resultaten publiceren van twee belangrijke studies naar filgotinib, een geneesmiddel tegen reuma en een potentieel goudhaantje voor Galapagos. Zijn de resultaten van de studies positief, dan kan het biotechbedrijf het geneesmiddel op de markt brengen. Dat zou een primeur zijn voor Galapagos.

Analisten gaan ervan uit dat het reumamiddel 3 à 5 miljard euro kan opbrengen.

Beleggers kijken al maanden reikhalzend uit naar de resultaten van Finch 1 en Finch 3, de twee fase 3-studies naar filgotinib die beslissend zijn voor de toekomst van Galapagos. In Finch 1 wordt het geneesmiddel tegenover Humira (adalimumab) gezet, het best verkopende reumamedicijn ter wereld. In Finch 3 wordt filgotinib onderzocht op patiënten die nog nooit een andere behandeling hebben gekregen. Beide studies hebben duizenden patiënten uit verschillende ziekenhuizen een jaar lang opgevolgd.

Dat filgotinib werkt bleek al uit eerder onderzoek, maar het is afwachten of de reumapil geen vervelende neveneffecten heeft. Die zouden de beloftevolle verkoop kunnen dwarsbomen. Meer nog: misschien zal extra onderzoek nodig zijn. Die onzekerheid maakt dat beleggers het aandeel doen schommelen.

Lucratief

Galapagos wil filgotinib eerst en vooral aanbieden tegen reuma, een ontstekingsziekte die 1 op de 100 mensen treft, maar onderzoekt het ook op andere ziekten zoals de ziekte van Crohn. Reuma is een bijzonder lucratieve markt voor de farma-industrie, jaarlijks goed voor zowat 20 miljard dollar (18 miljard euro).

Galapagos moet met filgotinib, een zogeheten JAK-medicijn, opboksen tegen de concurrentie van AbbVie, een Amerikaanse farmareus die binnenkort ook een JAK-remmer lanceert. Van de upadacitinib van AbbVie is al bewezen dat het reumapatiënten beter helpt dan Humira. JAK-remmers zijn medicijnen die de werking van bepaalde enzymen, de Janus-kinasen, in het lichaam afremmen en op die manier ontstekingen tegen gaan. Deze medicijnen verlichten de pijn en verminderen ook de stijfheid en de zwelling van de gewrichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud