Advertentie
Advertentie

Nieuwe uppercut voor Galapagos

Galapagos-CEO Onno van de Stolpe. ©Photo News

De farmareus Gilead schroeft de samenwerking met Galapagos fors terug. De Amerikanen zien geen mogelijkheid meer om goudhaantje filgotinib als reumamiddel op de cruciale Amerikaanse markt te lanceren.

Het Belgisch-Nederlands biotechbedrijf Galapagos verliest een cruciale partner voor de commercialisering van zijn potentiële goudhaantje Jyseleca (filgotinib). Het Amerikaanse Gilead zet de goedkeuringsprocedure voor het reumamedicijn in de VS stop en schuift de verkoop in Europa door naar Galapagos. Dat laten beide bedrijven dinsdagavond weten. Gilead betaalt Galapagos een vergoeding van 160 miljoen euro.

We zien niet langer een haalbare weg naar goedkeuring in de VS.
Daniel O'Day
CEO Gilead

Galapagos rekende op de medewerking van de reus Gilead om zijn topmedicijn in de VS te verkopen. In de zomer van 2019 sloten de Californiërs nog een miljardendeal met Galapagos, waarbij ze naast een minderheidsbelang in Galapagos ook inzagerecht in en exclusiviteit kregen op alle toekomstige medicijnen van de Mechelaars.

Maar deze zomer incasseerde Galapagos een opdoffer van formaat. Terwijl de groep zich met Gilead opmaakt voor de lancering van het goudhaantje op de cruciale Amerikaanse markt, liet de Amerikaanse waakhond Food and Drug Administration (FDA) weten zich zorgen te maken over een mogelijke impact van Jyseleca  op de mannelijke vruchtbaarheid. Daarnaast zette de FDA ook vraagtekens bij de neveneffecten bij de toediening van een dosis van 200 milligram, die het meest effectief is. Tweede zit dus.

Goedkeuring

Omdat de dosis van 200 milligram volgens Gilead essentieel is om op een druk bevolkte reumamarkt competitief te zijn in de VS, trekt Gilead de stekker uit de Amerikaanse procedure. 'Hoewel we geloven dat het klinische profiel van Jyseleca veel reumapatiënten zou kunnen helpen, zien we niet langer een haalbare weg naar goedkeuring in de VS', zegt Daniel O’Day, CEO van Gilead. Meer nog: Gilead zet ook de onderzoeken met filgotinib bij psoriatische artritis, de ziekte van Bechterew en niet-infectueuze uveïtis werelwijd stop.

Galapagos wil nu focussen op de verkoop van het reumamedicijn in Europa, waar Jyseleca wel de goedkeuring kreeg. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf neemt daarvoor alleen de verantwoordelijkheid op. Gilead zal vanaf 2024 royalty's krijgen voor de verkoop die Galapagos in Europa boekt. Gilead behoudt de commerciële rechten voor het medicijn buiten Europa, inclusief Japan.

'Hoewel we zeer ontgoocheld zijn over het resultaat van de meeting met de FDA, zijn we erg blij dat Galapagos in samenwerking met Gilead het plan kan versnellen om de commerciële activiteiten in Europa te leiden', zegt Galapagos-CEO Onno van de Stolpe.

Voor beleggers is de Europese markt echter nauwelijks een troost. De Amerikaanse markt is met zijn hogere verkoopsprijzen veel crucialer in de waarderingsmodellen van analisten voor alle biotech- en farmabedrijven. Het aandeel Galapagos is sinds begin dit jaar gehalveerd (zie grafiek). De beurswaarde, 6,3 miljard euro, bestaat nu nog grotendeels uit de berg cash, die eind september 5,3 miljard beliep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud