Novartis geeft topman troostbonus van 4 miljoen

Daniel Vasella tijdens een persconferentie van Novartis in januari. Toen brak de discussie over zijn riante afscheidsbonus uit. ©REUTERS

De Zwitserse farmareus Novartis zwaait zijn voorzitter Daniel Vasella uit met een vergoeding van 4,9 miljoen Zwitserse frank (4 miljoen euro) voor acht maanden werk. De bonus is een troostprijs in vergelijking met de gouden handdruk van 72 miljoen frank, waar Vasella eerder dit jaar van afzag onder druk van de publieke opinie.

De 59-jarige Vasella krijgt de vertrekpremie uitbetaald in cash (2,7 miljoen frank) en aandelen (31.724 stuks, met een actuele beurswaarde van 2,2 miljoen frank). Officieel gaat het om een vergoeding voor het advies dat hij sinds zijn afscheid op 22 februari verleende aan zijn opvolger, iets wat nog loopt tot 31 oktober.

Daarna blijft Vasella overigens beschikbaar voor advies - op vraag van Novartis. Daarbij is een verloning overeengekomen van 25.000 dollar per dag (19.000 euro), weliswaar met een maximum van 250.000 dollar per jaar. Met andere woorden: maximum tien dagen.

Vasella zag eind februari af van een riante vertrekpremie van 72 miljoen Zwitserse frank onder druk van de publieke opinie. Novartis verantwoordde zelf de hoogte van die bonus omdat het bedrijf zo Vasella ervan wou weerhouden de komende zes jaar voor de concurrentie te werken. Maar dat stuitte in Zwitserland, waar hevige discussies woeden over de hoge lonen van managers, op heel wat kritiek. Minister van Justitie Simonetta Sommaruga sprak destijds van een 'zelfbedieningsmentaliteit' die 'erg schadelijk is voor de sociale samenhang in ons land'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud