Novartis overweegt 'eerste hulp bij vaccinproductie'

Novartis-CEO Vas Narasimhan. ©REUTERS

De topman van de Zwitserse farmagroep Novartis overweegt productiecapaciteit open te stellen voor coronavaccins en -behandelingen van concurrenten.

'We zijn in gesprek met verschillende spelers', zei Novartis-topman Vas Narasimhan op Bloomberg TV, over het mogelijk openstellen van capaciteit van de Zwitserse farmagroep om coronavaccins en - behandelingen van concurrenten te helpen produceren. Een akkoord zou 'voor de komende dagen of weken zijn'.

Novartis, dat geen kandidaat-corovaccin in de pijplijn heeft, produceert jaarlijks tientallen miljarden medicatiedosissen op 50 locaties. 'We hebben de mogelijkheid al die technologieën open te stellen', zei Narasimhan.

Hij beklemtoonde, net als Sanofi-topman Paul Hudson eerder deze week, dat de eerste fases van het opschalen van de vaccinproductie van enkele tienduizenden naar honderden miljoen dosissen 'altijd uitdagend' is.

Door de productieperikelen bij Pfizer-BioNTech en AstraZeneca, dat op ramkoers ligt met de Europese Commissie over de vertraagde levering van miljoenen dosissen, staan de politieke zenuwen over de te trage vaccinatiecampagnes op scherp.

Terwijl Novartis de deur op een kier zet, bevestigde het Franse farmabedrijf Sanofi eerder deze week dat het vanaf juli op zijn Duitse site in Frankfurt - vlak bij de BioNTech-hoofdzetel - meehelpt met de productie van 100 miljoen Pfizer-BioNTech-vaccins.

Sanofi incasseerde vorig jaar een forse tegenslag toen bleek dat de ontwikkeling van zijn coronavaccin in tandem met de Britse farmagroep GSK een halfjaar vertraging opliep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud