Advertentie

Novartis overweegt Sandoz te verkopen

Vas Narasimhan, de CEO van Novartis ©REUTERS

Met een verkoop van de generische tak zou CEO Vas Narasimhan de transformatie van de Zwitserse reus tot 'pure' farmaspeler voltooien.

Het kwartaalrapport van Novartis toont een tweespalt: een sterke organische groei met 7 procent van de door patenten beschermde geneesmiddelen op voorschrift (Innovative Medicines). De motoren zijn het hartmiddel Entresto (+44%), het psoriasismiddel Cosentyx (een rivaal van UCB-middel Bimzelx, +22%) en gentherapie Zolgensma (bij ons bekend/berucht via baby Pia, +28%).

Maar de tak Sandoz, een van de wereldspelers in generische geneesmiddelen, kampte door prijsdruk met een krimp van 2 procent. Het contrast in de bovenste lijn wordt lager op de resultatenrekening helemaal een Grand Canyon: Innovative Medicines krikt de winstbijdrage 13 procent op naar meer dan 4 miljard dollar, terwijl Sandoz de winst 13 procent ziet afnemen naar 571 miljoen dollar.

13%
verschil
Terwijl Sandoz de winstbijdrage 13 procent zag krimpen, krikte Innovative Medicines de bijdrage 13 procent op

CEO Vas Narasimhan trekt nu de logische conclusie. Hij start een 'strategische review' van Sandoz, om 'aandeelhouderswaarde te maximaliseren'. Lees: een verkoop of afsplitsing is waarschijnlijk.

Sandoz haalde over de eerste negen maanden van winstmarge van 22 procent, tegenover 37 procent voor Innovative Medicines. Het resultaat is een 'verwaterde' beleggersappreciatie: het aandeel Novartis noteert tegen 13 keer de verwachte nettowinst over 2021, terwijl de stadsgenoot en 'pure' farmaspeler Roche tegen 17 keer de verwachte winst gewaardeerd wordt.

Narasimhan is sinds zijn aantreden in 2018 onverdroten bezig Novartis te stroomlijnen. De exit van Sandoz moet het sluitstuk worden. Hij splitste met succes de oogverzorgingsdochter Alcon af en verkocht de tak consumentenproducten (Sensodyne, Voltaren) aan partner Glaxo. Met de opbrengst stoffeerde de CEO de onderzoekspijplijn, met miljardendeals als die voor de gentherapiespecialist AveXis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud