Novartis ziet verkoop 'Baby Pia'-medicijn pieken

De Antwerpse baby Pia werd behandeld met het middel Zolgensma van Novartis. ©Photo News

De Zwitserse farmareus boekte in het derde kwartaal een omzet van 143 miljoen euro voor het middel Zolgensma. Dat is fors meer dan de analistenverwachting.

Novartis haalde in de maanden juli, augustus en september 143 miljoen euro binnen met de verkoop van Zolgensma, de gentherapie tegen de zeldzame spierziekte SMA voor kinderen onder twee jaar. Dat is een stuk boven de analistenverwachting van 88 miljoen euro. 

Zolgensma is het middel waarmee de Antwerpse baby Pia behandeld werd. Haar ouders zetten een sms-actie op touw om het dure geneesmiddel (1,9 miljoen euro) te bekostigen. 

'Zolgensma kent een zeer sterk momentum bij zijn lancering', zegt CEO Vasant Narasimhan. 'We hebben plannen klaar om 90 procent van de commerciële SMA-patiënten te kunnen behandelen en 30 procent van de patiënten die vallen onder het Amerikaanse Medicaid-programma.'

Zolgensma kent een zeer sterk commercieel momentum bij zijn lancering.
Vasant Narasimhan
CEO Novartis

Novartis kreeg eind mei groen licht van de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA om de gentherapie tegen de zeldzame spierziekte SMA bij kinderen onder twee jaar op de markt te brengen. In Europa loopt de markttoelating vertraging op. Novartis laat weten dat het pas in het eerste trimester van volgend jaar groen licht van de Europese toezichthouder verwacht.

Het geneesmiddel staat te boek als het duurste ter wereld en wakkerde in ons land het debat over de prijszetting van medicijnen aan. 

Winstverwachting

Ook andere nieuwkomers in de portfolio van Novartis stuwden het resultaat van de groep. Piqray, een nieuw middel voor de behandeling van borstkanker, klopte eveneens de verwachting. Ook Cosentys, Novartis' bestseller voor de behandeling van psoriasis, zet een recordprestatie neer.

De verkoop van zogenaamd innovatieve geneesmiddelen zat in het derde kwartaal met 13 procent in de lift.

Novartis klokt af op een groepsomzet van 10,8 miljard euro (+13%). De operationele winst (ebit) landt op 3,3 miljard euro (+15%).

Het verhoogt ook voor de derde keer dit jaar zijn winstverwachting. Het aandeel stijgt voorbeurs meer dan 2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud