portret

Olivier Brandicourt, de nieuwe baas van Ablynx

De Franse Sanofi-topman Olivier Brandicourt, die aan de basis lag van het grootste medicijnsucces ooit, sloeg met de overname van Ablynx zijn tweede grote deal in enkele dagen tijd.

Brandicourt (61), geboren in Casablanca, werd in 2015 binnengehaald als CEO van Sanofi. Hij volgde de Duitser/Canadees Chris Viehbacher op die in de clinch lag met de voornamelijk Franse bestuursploeg. Hij kwam aan boord op een moment dat de inkomsten uit diabetesmedicijnen onder druk stonden. Maar met een reeks nieuwe medicijnen (waaronder een cholesterolmiddel en denguevaccin) in de pijplijn, aangevuld met overnames beloofde hij Sanofi terug op het goede pad te zetten.

Terwijl de eerste resultaten van de nieuwe medicijnen tegenvallen en de beurskoers ondermaats blijft presteren, pakte Brandicourt de voorbije dagen uit met de aankondiging van twee miljardenovernames.

Malaria

Brandicourt specialiseerde zich tijdens zijn geneeskundestudies in tropische ziektes, deed jarenlang onderzoek naar malaria en werkte twee jaar als dokter in Congo. Op zijn 32e maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven: Warner Lambert, het bedrijf dat in 1999 voor 112 miljard dollar door Pfizer werd ingelijfd.

Lipitor, het grootste succes ooit

Hij maakte er naam en faam door de ontwikkeling en vervolgens ook de lancering van het cholesterolmiddel Lipitor in goede banen te leiden. Lipitor was het eerste medicijn ooit dat meer dan 10 miljard dollar jaaromzet haalde en geldt tot op vandaag als het meest succesvolle medicijn aller tijden met een gecumuleerde omzet van meer dan 130 miljard dollar.

In 2013 verhuist hij naar Bayer waar hij de leiding krijgt over de farmadivisie, om vervolgens weggekaapt te worden door Sanofi. De voorzitter van het Franse farmabedrijf noemde hem 'een zeldzame vogel', die perfect aan de noden van het bedrijf voldoet. Ook analisten waren overtuigd van zijn toegevoegde waarde. 'He thicks all the boxes. En dat hij een Fransman is, is de kers op de taart.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud