Advertentie
Advertentie

Omega Pharma onder vuur na overlijdens

Omega Pharma-topman Marc Coucke - Foto Belga ©BELGAPLUS

Omega Pharma moet een waslotion terugtrekken, omdat het mogelijk een bacteriële besmetting veroorzaakt. Volgens de omroep Bel-RTL zijn hierdoor drie patiënten overleden. De zeep wordt vooral in ziekenhuizen gebruikt.

Een reinigende lotion die gebruikt wordt in 35 Belgische ziekenhuizen, mag voorlopig niet langer gebruikt worden wegens een mogelijke bacteriële besmetting. Dat heeft een woordvoerder van de FOD Volksgezondheid meegedeeld.

De 'Hospital Derma Waslotion' van Dermalex, een product van Omega Pharma, werd uit de ziekenhuizen verwijderd nadat een van de ziekenhuizen een verband vermoedde tussen het product en de besmetting van patiënten. Daarop werd contact opgenomen met het directoriaat-generaal Gezondheid van de Franse gemeenschap, die op zijn beurt de de federale overheidsdienst Volksgezondheid inlichtte, bevoegd voor de controle op het product.

Volgens de Franstalige omroep Bel-RTL zijn er drie patiënten overleden door het gebruik van het product, maar dat werd niet bevestigd door de FOD Volksgezondheid. De zender zegt dat de bacterie een longontsteking kan veroorzaken bij patiënten die al kampen met een verminderde werking van het immuunsysteem of met ademhalingsziektes.

Het directoriaat-generaal onderzoekt nu op welke manier de mogelijke besmetting is kunnen gebeuren. Er werden stalen genomen en de resultaten worden in de loop van volgende week verwacht.

Wellicht doet het probleem zich slechts bij één lot voor, maar de volledige voorraad van het product werd wel teruggehaald uit de ziekenhuizen. De waslotion, die niet verkocht wordt aan het grote publiek, wordt geproduceerd in België en is niet uitgevoerd naar het buitenland, aldus de FOD Volksgezondheid.

'Inderdaad contaminatie'

Het farmabedrijf werd naar eigen zeggen op 3 december op de hoogte gesteld dat er mogelijk een kwaliteitsprobleem was en plaatste onmiddellijk de beschikbare voorraad in haar magazijnen 'in quarantaine'. Een onafhankelijk labo voerde testen uit op het betreffende lot en op de loten die daarvoor en erna geproduceerd werden.

'De eerste resultaten wezen op 5 december inderdaad op een contaminatie, waarop we meteen alle betrokken ziekenhuizen
verwittigden. Dat gebeurde telefonisch en per e-mail', meldt het bedrijf vrijdagavond. Tot op heden wezen testen uit dat het probleem enkel zit bij één lot van het product, benadrukt Omega Pharma.

'Voorlopig beschikken we niet over voldoende informatie om aan te nemen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het
eventueel gebruik van het gecontamineerde product en het overlijden van de drie patiënten', onderstreept het farmabedrijf nog.

Omega Pharma voegt er nog aan toe dat het het onderzoek waar mogelijk steunt en dat het de zaak zeer ernstig neemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud