Advertentie

Omzet Omega Pharma onder het miljard

©Photo News

De omzet van Omega Pharma zakte vorig jaar onder het miljard euro. De topmerken genereerden minder inkomsten en België blijft operationeel verlies draaien, blijkt uit de jongste jaarrekening van de farmagroep.

Omega Pharma is al enkele jaren een onderdeel van Perrigo. De resultaten die de Amerikaanse farmareus begin maart publiceerden, omvatten ook die van de Belgische groep, maar die is ondergebracht in de divisie Consumer Healthcare International, die meer dan Omega omvat.

Desondanks gaven de cijfers van Perrigo en de betrokken divisie al aan dat de Belgische specialist in verzorgingsproducten en voorschriftvrije geneesmiddelen slecht had gepresteerd.  Nu Omega zijn eigen jaarrekening heeft gepubliceerd, wordt dat nog duidelijker.

Symbolische grens

De omzet van Omega viel vorig jaar met 5 procent terug tot 988 miljoen euro. Het jaar ervoor bedroeg de omzet nog 1,04 miljard euro. Het is de eerste keer sinds 2011 dat de inkomsten onder die symbolische grens uitkomen.

De zogeheten Top 20-merken, die twee derden van de inkomsten vertegenwoordigen, brachten 1 procent minder inkomsten in het laatje. Ze vertegenwoordigen twee derden van de totale omzet.

Zwakke landen

De omzet daalde door het stopzetten van onrendabele distributiecontracten uit 2017 in België, maar ook door een zwakkere prestatie in Frankrijk, Tsjechië, Slowakije, Duitsland en Portugal. Die zwakkere prestaties konden niet gecompenseerd worden met de inkomstengroei in Noorwegen, Polen en Roemenië. Bovendien werd de Russische Omega-dochter in 2017 verkocht. 

In België slonk de omzet van 106 miljoen in 2017 tot 84 miljoen vorig jaar en in Frankrijk van 187 miljoen tot 172 miljoen euro. België blijft operationeel verlieslatend, terwijl Frankrijk amper nog een bedrijfswinst kan voorleggen (0,5 miljoen).

Hogere marge

Perrigo zal zich evenwel optrekken aan het feit dat het stopzetten van de onrendabele distributiecontracten (contracten met lage marges) en de betere productmix – lees: het focussen op producten met een hogere marge – de totale brutomarge van Omega Pharma opnieuw deed klimmen naar 57,3 procent. Twee jaar geleden bedroeg die marge nog 49,6 procent.

Netto legt Omega over 2018 een winst van 46 miljoen euro voor, fors meer dan die van het jaar ervoor (31 miljoen). Maar dat is hoofdzakelijk te danken aan een fors lagere belastingvoet. Die bedroeg vorig jaar 21,5 procent. Net als in 2017 betaalt het bedrijf geen dividend uit.

De groep uit Nazareth gaat later dit jaar de obligatielening aflossen die ze zeven jaar geleden uitgaf bij particulieren. Dat zal haar 120 miljoen euro kosten. Deze jaarrekening van Omega is daarom de laatste die opgemaakt zal zijn volgens de internationale boekhoudstandaarden (IFRS)..

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud