Online tool Emma screent uw gezondheid in enkele clicks

Jelle Van de Velde (links) en Servaas Bingé, de oprichters van de online gezondheidsbarometer emma.health hopen tegen eind dit jaar 75.000 gebruikers te bereiken. ©Emy Elleboog

Servaas Bingé, sportarts van het team Lotto-Soudal, en ondernemer Jelle Van De Velde willen u gezonder maken. In enkele muisclicks en dankzij artificiële intelligentie maakt emma.health uw gezondheidsrapport op.

Het klinkt erg simpel: je opent een account op het internet, beantwoordt enkele vragen over jezelf en over je levensstijl en even later krijg je een genadeloos gezondheidsprofiel. Met een duidelijke waarschuwing: groen staat voor ‘oké’, oranje voor ‘het kan beter’ en rood voor ‘u neemt het best contact op met een arts’. Maar achter het zichtbaar eenvoudige dashboard schuilt een raderwerk dat jaren nodig had om goed genoeg te zijn. Met artificiële intelligentie en algoritmes die al dan niet groen licht geven aan mensen die bezorgd zijn om hun gezondheid. Tien medische experts tekenden voor de input.

Levensstijl

‘Ik vond het ontmoedigend dat ik in mijn praktijk alleen mensen over de vloer kreeg die al ziek waren, terwijl ik als sportarts van het wielerteam Lotto-Soudal vooral moet voorkomen dat de wielrenners ziek worden’, zegt sportarts Servaas Bingé. ‘Dat heeft me doen inzien dat huisartsen te weinig middelen hebben om aan preventie te doen, terwijl dat even belangrijk is. Het is bewezen dat 70 à 90 procent van de chronische ziekten gerelateerd is aan de levensstijl. Vandaar de tool. Die moet mensen niet alleen helpen hun gezondheid in te schatten, als een call to action, maar is ook nuttig voor huisartsen, omdat ze in een oogopslag kunnen zien hoe de persoon die voor ze zit leeft en eraan toe is.’

Zijn kompaan Jelle Van De Velde springt bij. ‘Ik raakte daarover aan de praat met Servaas. Ergens in 2017. Dat voorkomen even belangrijk is als genezen. Ik zag meteen een opportuniteit. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen hun gezondheid zelf willen beheren en geïnteresseerd zijn in een gepersonaliseerd actieplan, in de plaats van enkel een medisch dossier bij de arts.’

Cartamundi

Van De Velde verkocht zijn bedrijfje Playlane, gespecialiseerd in mobiele digitale applicaties voor de entertainmentindustrie, in 2013 aan Cartamundi. De centen uit die verkoop investeerde hij in emma. health. Hoeveel juist, laat hij liever in het midden. Maar dat er meer investeerders nodig zijn, is al duidelijk. Johan Thijs, de CEO van KBC, treedt op als coach van de start-up.

Hoe werkt emma.health? Je opent de website en beantwoordt vragen in de vorm van een chatbox. Over je leeftijd, of je sport, wat je eet, of er hartaandoeningen of andere problemen zijn in de familie... Dat neemt zo’n 30 minuten in beslag. Even later popt het resultaat op het scherm van de computer: een dashboard van je gezondheid, met grafieken en symbolen.

We gebruiken algoritmes die nabootsen wat in het hoofd van een arts gebeurt. Die leeftijd, dus dat risico.
Jelle van de velde
mede-oprichter Emma.health

Van De Velde: ‘We gebruiken algoritmes die nabootsen wat er in het hoofd van een arts gebeurt. Die leeftijd, dus dat risico. Die genetische aanleg, dus dat gevaar. We leggen via artificiële intelligentie dezelfde connecties als een arts. We voegen er ook wiskundige correlaties aan toe, waardoor we op basis van het aantal gebruikers, dat zal groeien, steeds betere voorspellingen kunnen maken. Alles wordt nagekeken door ons team van vijf artsen, die alles dubbelchecken.’

De computertoepassing wordt gaandeweg aangevuld met informatie uit wearables (draagbare toestelletjes die allerlei dingen meten) of labotesten, zodat het medische profiel wordt uitgediept. Een test op cortisol kan aangeven of iemand te veel stress heeft en afstevent op een burn-out. ‘We mikken op zes ziektedomeinen die we willen meten: diabetes, obesitas, longziekten, kanker, hart- en vaatziekten en de mentale veerkracht. Door wearables en biomarkers aan de vragenlijst toe te voegen, hebben we niet alleen een subjectief beeld van iemands gezondheid, maar ook een objectieve meting’, duidt Bingé.

Emma.health, met 14 medewerkers, hoopt eind dit jaar minstens 75.000 gebruikers te bereiken. De start-up krijgt bij zijn lancering de steun van het Partena-ziekenfonds, dat een jaar gratis de online tool aanbiedt.

Vervolgens is emma.health van plan 25 euro per jaar aan te rekenen, ongeveer de prijs van een consultatie bij de dokter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud