Onlineplatform Vindevogel plant vlag in Slovenië

Yvan Vindevogel. ©jonas lampens

Vision Healthcare koopt voor een onbekend bedrag zijn Sloveense sectorgenoot Sensilab. Dankzij de deal klimt de omzet van het onlineplatform voor vitaminen en cosmetica rond Yvan Vindevogel naar meer dan 200 miljoen euro.

Sensilab is gebaseerd in de hoofdstad Ljubljana en is gespecialiseerd in vitaminen, sportvoeding en vermageringsproducten. Het produceert die deels zelf, ook voor derden. Het bedrijf, dat in handen was van enkele individuele aandeelhouders, verkoopt zijn producten in 17 landen en heeft sterke posities in Duitsland, Slovenië, Italië en Spanje. Het staat onder meer sterk in advertenties en de verkoop via Facebook. In zijn thuismarkt heeft Sensilab een tiental eigen winkels in shoppingcentra.

Dankzij de overname klimt de omzet van Vision Healthcare met zo'n 44 miljoen euro naar meer dan 200 miljoen euro en de brutobedrijfswinst (ebitda) naar meer dan 30 miljoen. Vision Healthcare krijgt er in een klap 300 medewerkers bij en stelt voortaan zo'n 700 man te werk.

Sensilab verkoopt zijn producten in 17 landen en heeft sterke posities in Duitsland, Slovenië, Italië en Spanje.

Vindevogel zegt dat hij er met Sensilab in Oost-Europa en Polen 'een lap op wil geven'. Lees: fors wil groeien. Daarnaast blijft de Kortrijkse ondernemer op vinkenslag voor overnames. Hij richt zijn pijlen op Spanje en Scandinavië. 'Ik hoop dat we 2021 kunnen afsluiten met een omzet van ruim 300 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van meer dan 45 miljoen.'

Lockdown

Vindevogel zocht eind 2019 een kapitaalkrachtige partner om de groei van het bedrijf te versnellen. Met andere woorden: om samen grote overnames te doen. Hij vond die midden in de eerste coronalockdown in Avista, een Amerikaans investeringsfonds dat focust op de farma- en de gezondheidssector.

Na de deal kwam Vision Healthcare - voortaan omgedoopt tot Vision Consumer Health - voor de helft in de handen van Avista en voor de andere helft in die van de historische aandeelhouders (45%) en een 20-tal managers (5%). Vindevogel bezit de meerderheid van hun gezamenlijke vehikel en is de stem van die partijen in de bestuursorganen van de nieuwe groep. Vision Healthcare werd bij de transactie gewaardeerd op 305 miljoen euro.

Historische aandeelhouders

Onder de historische aandeelhouders van het onlineplatform zitten Steven Buyse en Michael Lavrysen (beiden actief bij de financiële reus CVC in België), Rémi Buttiaux (investeringsgroep IK), Roger Anné (sportvoedingsproducent Aminolabs), Thierry Bogaert (oud-CEO van het biotechbedrijf Devgen), de familie Claeys (Roularta) en de familie van Rolly van Rappard, een van oprichters van de investeringsreus CVC. Ook Creafund en de familie De Clerck zijn aan boord. Zij kregen vorig jaar samen met Avista ook het gezelschap van de ondernemer-investeerder Filip Balcaen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud