Onlineplatform Vindevogel vergroot voetafdruk in Scandinavië

Yvan Vindevogel zet de Europese overnametocht van zijn onlineplatform Vision Consumer Health verder. ©Thomas De Boever

Vision Consumer Health zet zijn Europese overnametocht verder. Enkele maanden na het Sloveense Sensilab koopt Yvan Vindevogel's onlineplatform voor vitaminen en cosmetica het Noors Nutriment, een van de grootste spelers in Scandinavië.

Bij zijn vorige overname in april zei Vindevogel dat hij qua overnames zijn pijlen voornamelijk op Spanje en Scandinavië richtte. Met Nutriment kan hij op de Europese kaart die laatste regio nu aanvinken.

Vision Consumer Health koopt voor een onbekend bedrag het Noorse Nutriment. Het bedrijf uit Oslo heeft volgens Healthcare een leidende positie in de online-distributie van vitamine en voedingssupplementen met merken als Collagen Plus, Lectinect Mage, L-Serin Hjerne, en Palmetto Proaktiv. Het realiseerde vorig jaar een omzet van omgerekend 18 miljoen euro en is winstgevend. Nutriment, dat in handen was van de familie van de lokale serieondernemer Rikard Storvestre, heeft een klantenbasis van 80.000 à 90.000 personen. De familie Storvestre herinvesteert een deel van de opbrengst in de Vision-groep.

Nutriment is de tweede Scandivanisch overname van Vindevogel op zes maanden tijd. In december vorig jaar legde hij de hand op Naturamed, een eveneens Noorse onlineverkoper van vitaminen en voedingssupplementen.

Dankzij al zijn overnames is Vision Consumer Health uitgegroeid tot een heuse Europese groep.

Na Nutriment ligt ook Spanje in het vizier van Vision Consumer Health. Mogelijk wordt de volgende deal er binnen enkele maanden beklonken. Dankzij al zijn overnames is Vision Consumer Health uitgegroeid tot een heuse Europese groep. Inclusief Nutriment verwacht de groep in 2021 uit te komen op een omzet van 240 à 250 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van 35 à 40 miljoen.

Partner aan boord

Vindevogel zocht eind 2019 een kapitaalkrachtige partner om de groei van het bedrijf te versnellen. Hij vond die midden in de eerste coronalockdown in Avista, een Amerikaans investeringsfonds dat focust op de farma- en de gezondheidssector.

Door de deal kwam Vision Consumer Health voor de helft in de handen van Avista en voor de andere helft in die van de historische aandeelhouders (45%) en een 20-tal managers (5%). Vindevogel bezit de meerderheid van hun gezamenlijke vehikel en is de stem van die partijen in de bestuursorganen van de nieuwe groep. Vision Consumer Health werd bij de deal gewaardeerd op 305 miljoen euro.

Onder de historische aandeelhouders zitten Steven Buyse en Michael Lavrysen (beiden actief bij de financiële reus CVC in België), Rémi Buttiaux (investeringsgroep IK), Roger Anné (sportvoedingsproducent Aminolabs), Thierry Bogaert (oud-CEO biotechbedrijf Devgen), de familie Claeys (Roularta) en de familie van Rolly van Rappard, een van oprichters van CVC. Ook Creafund en de familie De Clerck zijn aan boord, net als de investeerder Filip Balcaen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud