Oprichter Pauwels weg bij Biocartis

Rudi Pauwels in de onderzoeksafdeling van zijn geesteskind Biocartis. ©Diego Franssens

Het biotechbedrijf Biocartis houdt een grote lenteschoonmaak in zijn raad van bestuuur. Liefst vijf personen, onder wie oprichter Rudi Pauwels en voorzitter Rudi Mariën, worden vervangen.

Ruim een half jaar na de komst van Herman Verrelst als nieuwe CEO ondergaat de top van het Mechelse biotechbedrijf Biocartis  nog flink wat wijzigingen. Dat blijkt uit de agenda voor de algemene vergadering van 11 mei.

De fabrikant van de minilabo's die snel stalen kunnen analyseren om ziektes op te sporen krijgt met Agfa-CEO Christian Reinaudo een nieuwe voorzitter. Zijn kandidatuur wordt in mei voorgelegd aan de aandeelhouders.

Reinaudo moet de Vlaamse biotechinvesteerder Rudi Mariën opvolgen als voorzitter. Die is al jaren een belangrijke investeerder in Biocartis en eiste vorig jaar nog dat zijn investering snel begint te renderen. Mariën maakte zich druk dat het te lang duurde eer Biocartis uit de rode cijfers kroop en vond dat het bedrijf snel meer minilabo's moest verkopen. 

Maar investeerders reageerden ontgoocheld toen de nieuwe CEO recentelijk aangaf dat er niet meteen een serieuze groei in de verkoop van labo's zit aan te komen. Hij mikt met 250 verkochte exemplaren op een status quo en wil meer inzetten op een hoger gebruik van de labo's bij bestaande klanten. Dat moet de verkoop van diagnosetests voor de labo's doen groeien. 

Pauwels

De meest opmerkelijke vertrekker is biotechveteraan Rudi Pauwels, de oprichter van het bedrijf. Toen een jaar geleden werd aangekondigd dat Pauwels de fakkel als CEO zou doorgeven, klonk het dat hij meer tijd wou steken in de strategie op langere termijn van het bedrijf. Daar komt nu ook een einde aan.

Andere vertrekkers in het bestuur zijn Renaat Berckmoes, Mark Shaffar en Hilde Eylenbosch. Die laatste blijft wel nog actief als commercieel directeur van het bedrijf. 

Leo Steenbergen

De vertrekkers worden opgevolgd door vijf nieuwe onafhankelijke bestuurders. Naast Reinaudo gaat het om twee biotechspecialisten: Ann-Christine Sundell, die tien jaar aan het hoofd stond van de diagnosticadivisie Genetic Screening van PerkinElmer, en Harry Glorikian, die zijn sporen verdiende in de Amerikaanse biotech.

Zij worden aangevuld met twee mensen met een financiële achtergrond: Leo Steenbergen die eerder actief was bij Galapagos, Telenet en Bekaert, en Luc Gijsens, die vier decennia KBC op de teller heeft staan. 

Vier bestaande bestuurders blijven op post: CEO Herman Verrelst, Hilde Windels, die vorig jaar interim-CEO was, Peter Piot en Roald Borré.

Nieuwe koers

Dat er nu zo veel veranderingen zijn, heeft te maken met het aflopen van mandaten, zegt de woordvoerster van het bedrijf. 'De raad van bestuur is zeer stabiel geweest sinds de beursgang. Maar nu gaan we met een nieuwe CEO een meer commerciële koers varen met internationale groei en komen we in een ander tijdperk. Daar passen ook nieuwe profielen in de raad van bestuur bij', zegt Renate Degrave.

Oprichter Pauwels heeft zelf geen verlenging van zijn mandaat gevraagd. 'Hij is een seriële ondernemer en is al met een aantal andere projecten bezig', zegt Degrave.

Rudi Mariën blijft met een belang van 7,8 procent de derde aandeelhouder van het bedrijf. Enkel Johnson & Johnson Innovation (11,9 procent) en Debiopharm Innovation Fund (8,3 procent) zijn groter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud