'Orde van Apothekers dwarsboomt Medi-Market'

De farmaketen Medi-Market wordt het leven zuur gemaakt door de Orde van de Apothekers, vindt de auditeur van de Belgische Mededingingsautoriteit. ©Vincent Duterne

De Orde van Apothekers heeft geprobeerd het model van de apothekersketen Medi-Market uit te sluiten. Ze heeft ook getracht de farma- en parafarmacieketen een minimumverkoopprijs op te leggen. Dat is een zware inbreuk op het mededingingsrecht, vindt het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).

De Orde kant zich onder meer tegen het kortingenbeleid en de ruime openingsuren van de farmaketen. Te commercieel, vindt de Orde. 

Medi-Market pikte die kritiek niet en stapte naar de Mededingingsautoriteit. Het eiste onder andere dat enkele schorsingsprocedures van de Orde tegen apothekers werkzaam bij de keten zouden worden geschorst. 

In juni 2017 kreeg MediCare-Market geen gehoor van de BMA. Volgens de concurrentiewaakhond was er geen ernstig, onmiddellijk en moeilijk herstelbaar nadeel ten nadele van de keten vastgesteld. De BMA sprak zich toen echter nog niet ten gronde uit.

We hebben voldoende bewijzen dat de Orde indirect heeft geprobeerd om Medi-Market op te leggen dat de keten dezelfde minimumverkoopprijs van hun medicijnen zou hanteren.
Véronique Thirion
Auditeur-generaal Belgische Mededingingsautoriteit

Donderdag hekelt het Auditoraat de mededingingsbeperkende praktijken bij de Orde der Apothekers. 'Onze visie is dat de Orde van Apothekers heeft geprobeerd het model van Medi-Market uit de markt te sluiten', zegt Véronique Thirion, de auditeur-generaal van de BMA. 'We hebben ook voldoende bewijzen dat de Orde indirect heeft geprobeerd Medi-Market te verplichten dezelfde minimumverkoopprijs voor zijn medicijnen te hanteren. Dat is een zware inbreuk op het mededingingsrecht', benadrukt Thirion.

Het mededingingscollege van de BMA onderzoekt de zaak. De Orde krijgt wel de kans zich te verdedigen. Dat college zal beslissen of er al dan niet sprake is van een inbreuk op het mededingingsrecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect