Oxurion bergt geloof in geflopt oogmiddel Jetrea op

Oxurion is het vroegere Thrombogenics ©DB60191463

Het Leuvense biotechbedrijf Oxurion maakt een symbolisch kruis over zijn oogmedicijn Jetrea. Het vroegere Thrombogenics zet de waarde van het geflopte medicijn op 0, wat leidt tot een halfjaarverlies van 33 miljoen euro.

De negatieve nieuwsstroom bij Oxurion  houdt aan. Na tegenvallers met de patiëntenproeven voor nieuwe oogmedicijnen trekt het bedrijf nu een streep onder Jetrea. Het inspuitbare medicijn dat een alternatief is voor sommige oogoperaties kon de hooggespannen verwachtingen nooit inlossen. Toch bleef de hoop bestaan dat Jetrea een bijdrage tot de winst kon leveren als nichemedicijn.

1,8 miljoen
De verkoop van Jetrea halveerde tot 1,8 miljoen euro in de eerste jaarhelft.

Die hoop is nu definitief opgeborgen. De verkoop van Jetrea zakte met 53 procent tot amper 1,8 miljoen euro in de eerste helft van het jaar. Oxurion schrapt daarom de 17 miljoen euro waarvoor Jetrea nog in de boeken staat. Een kruis over Jetrea wil woordvoerder Wouter Piepers dat niet noemen. ‘We passen ons aan aan wat de markt ervan dacht.’

Piepers benadrukt dat het medicijn een waarde heeft voor heel wat patiënten en oogspecialisten, maar geeft toe dat het niet lukt daar grote omzetten mee te halen. Het bedrijf belooft dat Jetrea voor de patiënten op een kostenefficiënte manier beschikbaar zal blijven.

Dat doet vermoeden dat Oxurion zijn resterende commerciële inspanningen zal stopzetten en dat het op zoek zal gaan naar distributeurs. Of misschien wel naar een partij om het middel over te nemen.

De afboeking van Jetrea leidt ertoe dat het halfjaarverlies meer dan verdubbelt van -16,4 miljoen naar -33,3 miljoen euro. Ook zonder die afboeking was het verlies in de eerste jaarhelft 1,2 miljoen euro hoger dan het jaar voordien. De belangrijkste kostenpost is het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Oxurion heeft nu 67,6 miljoen euro cash. Dat is volgens Piepers een comfortabel niveau en helpt het bedrijf verder tot in 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud