Pandamest voor productie van biobrandstof

©EPA

De panda's van Pairi Daiza leveren de grondstoffen voor een bijzonder project van de Gentse universiteit. Onderzoekers gaan kijken of hun stront microben bevat die op termijn biobrandstoffen kunnen aanmaken.

Panda's voeden zich bijna alleen met bamboe. Hoewel bamboe moeilijk afbreekbaar is, slagen panda's erin het te verteren en het materiaal om te zetten in voedingssuikers. Dat wekt de nieuwsgierigheid van onderzoekers op. 

Heeft een panda speciale micro-organismes in zijn darmstelsel zitten? Is het mogelijk die organismes te isoleren? Dat is het soort vragen die de Gentse biotechnologieprofessor Korneel Rabaey en zijn team de komende jaren gaat proberen te beantwoorden. Daarvoor gaat het experimenten uitvoeren met de uitwerpselen van de panda's Xing Hui en Hao Hao.

Biobrandstof

Op termijn zou het onderzoek kunnen leiden tot een nieuwe manier om biobrandstoffen of biochemicaliën te produceren. Eenmaal het materiaal omgezet is in suikers, is de verdere verwerking tot ethanol bijvoorbeeld een kleintje. Eerder al vonden onderzoekers speciale organismes in olifanten om grassen om te zetten in suiker. En er lopen ook onderzoeken op koala's die zich voeden met eucalyptus. 

Volgens Rabaey had het heel wat voeten in de aarde om het onderzoek met Pairi Daiza  te starten. 'De Chinese overheid is nog steeds eigenaar van de dieren. We moesten dus toestemming krijgen. Dat hele proces heeft meer dan een jaar geduurd.'

Dat het panda-onderzoek aan de Gentse universiteit gebeurt, is niet verrassend. 'Er zit hier veel kennis', aldus Rabaey. In Gent is de voorbije tien jaren jaren namelijk een hele cluster uitgebouwd van bedrijven en onderzoeksteams die chemische producten ontwikkelen op basis van afvalstromen en plantaardige producten.

Otters

Het pandaproject wordt gefinancierd door de Pairi Daiza Foundation, dat pas in mei werd opgericht. Het fonds steunt bijvoorbeeld ook nog de zoektocht naar vaccins voor olifanten en de herintroductie van een otterpopulatie in België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud