Patrik De Haes zwaait na 14 jaar af als CEO van Oxurion

Patrik De Haes, de afscheidnemende CEO van Oxurion. ©Tim Dirven

Patrik De Haes wordt als topman van het Leuvense biotechbedrijf Oxurion opgevolgd door financieel directeur Tom Graney. 'We bouwen aan een bedrijf met hoge marges en hoge groei', zegt de Amerikaanse biofarmaveteraan.

Patrik De Haes zwaait na 14 jaar af als CEO van Oxurion, het vroegere Thrombogenics. Dat maakte het biotechbedrijf maandag bekend in een persbericht. De Haes, die voorzitter wordt, krijgt een Amerikaanse opvolger in de persoon van Tom Graney, die in oktober aan boord kwam als financieel directeur.

De Haes groeide in zijn 14 jaar als CEO uit tot een van de bekendste namen in de Belgische biotech. Een bekendheid die alles te maken heeft met de achtbaanrit van zijn bedrijf (zie grafiek). Oxurion trok in 2006 als Thrombogenics naar de Brusselse beurs. Dit, zoals de naam deed vermoeden, initieel als een specialist in de behandeling van tromboses, bloedklonters die een beroerte kunnen veroorzaken.

Hoogtepunt

De Leuvense groep evolueerde geleidelijk met haar belangrijkste product - ocriplasmine - tot een specialist in oogaandoeningen. Het hoogtepunt voor De Haes kwam er begin 2013. Toen kreeg Thrombogenics van de poortwachter FDA voor Jetrea toegang tot de cruciale Amerikaanse markt. Het ging om oogdruppels die beleggers als vloeibaar goud waardeerden. De beurswaarde piekte op 1,7 miljard euro.

Van die beurswaarde blijft bij het afscheid van De Haes als CEO minder dan 100 miljoen euro over. Jetrea loste door een tekortschietend commercieel netwerk nooit de hoge verwachtingen in. Partner Alcon gooide in 2017 de handdoek, maar betaalde Thrombogenics wel 54 miljoen euro om de rechten op Jetrea terug te geven.

Die oprotpremie gaf het bedrijf de kans om als Oxurion een doorstart te maken. Begin dit jaar was de kas van Oxurion bijna leeg, maar een instap van de Franse groep Negma geeft Oxurion ademruimte tot 2022.

De Leuvense groep focust nu op haar kandidaat-medicijnen THR-149 en THR-687 als behandelingen voor de oogaandoening DME (diabetisch maculair oedeem) bij diabetespatiënten. 

Ik zal in Leuven zijn wanneer dat nodig is en zolang dat nodig is, maar ik heb geen intentie om te verhuizen.
Tom Graney
Nieuwe Amerikaanse CEO Oxurion

'We bouwen aan een oftalmologisch bedrijf met hoge marges en hoge groei', zegt kersvers CEO Tom Graney, die gepokt en gemazeld is in de farmasector en zijn tijd zal verdelen tussen Leuven en de VS.

'Ik zal in Leuven zijn wanneer dat nodig is en zolang dat nodig is, maar ik heb geen intentie om te verhuizen.' Na 20 jaar bij Johnson & Johnson was Graney eerder onder meer financieel directeur van Vertex Pharmaceuticals en Generation Bio.

'Met THR-149, dat in de tweede fase van klinisch onderzoek zit, mikken we op een tweedelijnsbehandeling voor de 40 procent DME-patiënten wereldwijd bij wie de huidige standaardtherapie niet of slecht aanslaat', zegt Graney.

Minder injecties

Met THR-687 begint medio dit jaar een tweede fase van klinisch onderzoek. 'Daarmee beogen we een eerstelijnsbehandeling voor alle patiënten die lijden aan de oogaandoening DME', zegt Graney. Het gaat om een wereldwijde markt van 4,5 miljard dollar per jaar. 'De betrachting is dat THR-687 het zicht meer verbetert dan de bestaande behandelingen, langduriger werkt en met minder injecties in het oog.' 

Oxurion hoopt met THR-687 een kandidaat-middel in huis te hebben voor de behandeling van retinale aandoeningen (aan de achterkant van het oog), natte AMD (de vorming van abnormale bloedvaten onder het netvlies) en de netvliesaandoening RVO. Samen met DME bedraagt die markt jaarlijks wereldwijd zo’n 12,5 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud