Perrigo betaalde ruim helft te veel voor Omega Pharma

Marc Coucke, die zijn bedrijf verkocht aan Perrigo, mag eind dit jaar een claim verwachten van de Amerikaanse farmagigant, ©Photo News

De Amerikaanse farmaspecialist heeft nu ruim de helft van het prijskaartje van het bedrijf van Marc Coucke afgeschreven en dient nog dit jaar een formele klacht in tegen de verkopers, Coucke zelf en de investeringsgroep Waterland.

Perrigo schrijft nog eens 1,67 miljard dollar (1,53 miljard euro) lucht uit de nauwelijks twee jaar oude miljardenovername van Omega Pharma. Dat leert het kwartaalrapport van de Amerikaanse farmaspecialist. De afboekingen duwden het nettoresultaat van Perrigo afgelopen kwartaal 1,26 miljard dollar in het rood.

Etixx

Perrigo boekt na verder onderzoek een extra 804 miljoen af van de goodwill, de prijs die de Amerikanen destijds boven op de boekwaarde van Omega Pharma betaalden. Op de merkenportefeuille van het voormalige bedrijf van ondernemer Marc Coucke boekt Perrigo 866 miljoen dollar af. Het voormalige kroonjuweel, sportdrank Etixx, staat in de etalage en verdwijnt volgend seizoen als wielersponsor.

De multinational geeft in de toelichting aan dat Omega Pharma niet alleen onder de verwachtingen presteert, maar dat ook de vooruitzichten voor de komende jaren een stuk somberder geworden zijn.

©Perrigo

De minwaarden komen boven op de 652 miljoen dollar (600 miljoen euro) afboekingen die de Amerikanen de voorgaande twee kwartalen al slikten. Samen dus 2,1 miljard euro. Dat is meer dan de helft van de 3,8 miljard euro - inclusief 1,3 miljard schulden - die Perrigo in november 2014 neertelde voor Omega Pharma.

Bovendien blijven de Amerikanen met de kam door de boeken van Omega Pharma gaan en komt er na een extra toets in het vierde kwartaal mogelijk nóg een minwaarde. Een serieuze strop dus.

Claim

Bijgevolg is het niet echt verrassend dat Perrigo - dat onder vuur ligt van kritische aandeelhouders - in de rubriek 'other actions' laat weten dat er tegen eind dit jaar een claim komt tegen de verkopers van Omega Pharma. Dat is naast Marc Coucke de Nederlandse investeringsgroep Waterland.

Het is koffiedik kijken of Coucke en Waterland straks een schadevergoeding zullen moeten ophoesten of niet - en als dat zo is hoe hoog ze zal zijn. De hamvraag is: heeft de geslepen verkoper Marc Coucke uiterst handig onderhandeld bij de verkoop van Omega Pharma (lees: heeft Perrigo veel te veel betaald en zijn huiswerk niet correct gedaan) of hebben Coucke en Waterland het Amerikaanse bedrijf en zijn talrijke adviseurs om de tuin geleid over de balans van Omega Pharma?

Het investeringsfonds is gerust in een goede afloop. Marc Coucke ontkent met klem elke vorm van gesjoemel bij Omega Pharma. 'Wat nu gebeurt, is werkelijk surrealistisch. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Perrigo zijn problemen totaal onterecht probeert af te wentelen op de overname van Omega Pharma', zei hij eind deze zomer in een zeldzame reactie op de zaak.

HOE HET FOUT LIEP TUSSEN PERRIGO EN MARC COUCKE

Op 7 november 2014 was het enthousiasme groot, toen de Amerikaanse farmagigant gewapend met een bruidsschat van 3,8 miljard euro een huwelijk met het Omega Pharma van Marc Coucke aankondigde.

Hoe is dat huwelijk zo snel in een vechtscheiding kunnen ontaarden? Simpel: het duurde niet lang voor de Amerikanen door hadden dat hun verhoopt toegangsticket naar een Europese A-portefeuille geneesmiddelen langs alle kanten rammelde.

Het bedrijf van Marc Coucke was een geoliede verkoopsmachine, maar met een organisatie waar pijnpunten jarenlang onder de mat waren geveegd.

Hoe meer Perrigo - helaas voor hen ná het huwelijk - met de kam door de boeken van Omega Pharma ging, hoe meer lijken uit de kast denderden. In het vierde kwartaal van 2015 was er als voorproefje een afboeking van 185 miljoen dollar, in het eerste kwartaal kwam daar 467 miljoen dollar bovendien. En nu dus in één trek 1,67 miljard dollar. Waarmee de helft van het prijskaartje in rook is opgegaan.

Perrigo plant nog dit jaar een claim te starten tegen de verkopers, Marc Coucke en Waterland. Ook dat is een uitvloeisel van een relatie die in tandem met de afboekingen in rotvaart de dieperik ingegaan is. Eind april zette Perrigo Coucke na 29 jaar Omega Pharma aan de deur

Coucke heeft via zijn holding Alychlo nog steeds 5,4 miljoen stuks Perrigo in portefeuille. De waarde van die aandelen is de voorbije twee jaar bijna gehalveerd.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud