Perrigo eist 1,9 miljard euro van Coucke & co.

Marc Coucke bij de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo in 2014 ©Photo News

Het kan tot 2021 duren eer een arbitragecommissie oordeelt of er sprake is van fraude bij de verkoop van Omega Pharma.

De Amerikaanse farmareus Perrigo , de koper van Omega Pharma, eist 1,9 miljard euro van Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland wegens beweerde fraude bij de verkoop. Dat schrijft De Standaard maandag. Het bedrag stemt overeen met de helft van de 3,8 miljard euro die de Amerikanen in 2014 betaalden voor Omega Pharma. 

Coucke riskeert in theorie zijn volledige vermogen. Perrigo heeft zijn claim recent ingediend bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani). Het gaat naar verluidt om een lijvig en stevig onderbouwd document. Perrigo beschuldigt in de bundel Coucke en Waterland ervan op frauduleuze manier de financiën van Omega Pharma mooier te hebben voorgesteld.

Zowel door kunstmatige omzet te creëren als door het sturen van de schuldenpositie. Een panel van arbiters moet uitmaken of het effectief om fraude gaat of eerder om het met boekhoudkundige trucjes opsmukken van de jaarrekening.

Blutsen

Coucke heeft altijd ontkend dat Perrigo misleid zou zijn door de top van Omega. 'Ze hebben zes maanden lang met 300 man alles zitten analyseren', stelde hij eerder al. 'Ik ga het simpel zeggen: ze kopen een auto, rijden er zelf tien keer tegen de muur mee. En zeggen na zes maanden: 'We zouden hem willen terugbrengen, want er zijn blutsen in.''

Wegens de omvang en het complexe karakter van het dossier zal het naar verwachting tot 2021 duren voor Coucke weet of Perrigo gelijk krijgt.

Coucke diende ook al een tegenclaim in. Hij eist een schadevergoeding van Perrigo omdat hij vindt dat de farmagroep niet te goeder trouw handelde bij de overname van Omega Pharma. Waterland, dat Omega Pharma mee verkocht aan Perrigo, diende geen tegenclaim in.

Marc Coucke is ook betrokken in twee andere juridische procedures rond Perrigo en Omega Pharma. Beide zijn hangende.

  • In november 2017 spande Carmignac een rechtszaak in tegen Coucke & co. De vermogensbeheerder voelt zich misleid door de farmareus en enkele voormalige Perrigo-managers, onder wie Coucke, in het kader van de mislukte overname van Perrigo door concurrent Mylan. Coucke en enkele andere managers worden persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die de vermogensbeheerder meent te hebben geleden.
  • In mei 2016 startten beleggers een groepsvordering tegen Perrigo in de VS. Ze vinden dat de farmagroep misleidende en foute verklaringen aflegde over haar financiële toestand om een overname door Mylan tegen te houden. De zaak - die betrekking heeft op de periode april tot november 2015 - werd kort nadien uitgebreid naar 11 (ex-)managers en (ex-)bestuurders, onder wie Coucke.

Fors prijskaartje

Ter herinnering: Perrigo kocht Omega eind 2014 voor 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard schulden. De forse overnameprijs wekte bij veel waarnemers verbazing.

Anderhalf jaar na de overname verzuurde de relatie tussen Perrigo en Coucke, die zowel bestuurder als manager was bij de Amerikaanse farmareus. In april 2016 werd de Vlaamse ondernemer aan de deur gezet. Hij kreeg geen kwijting voor zijn bestuursdaden bij Omega Pharma tijdens de boekjaren 2015 en 2016.

De integratie van Omega in Perrigo liep intussen niet van een leien dakje. Financieel vertaalde zich dat in omvangrijke waardeverminderingen van Perrigo op zijn Europese dochter. Maar ook operationeel deed Omega Pharma het minder goed. De 20 topmerken waarop de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen focust kregen in 2016 klappen. In 2017 zette Perrigo meerdere distributieovereenkomsten van Omega Pharma stop. Dat zal ook op de inkomsten wegen.

Perrigo besliste eind 2016 in de kosten te snijden en voerde een zware herstructurering door bij Omega Pharma België. Er gingen tientallen jobs verloren, distributiecontracten werden stopgezet en het sportmerk Etixx werd verkocht - tot verrassing van iedereen aan Coucke zelf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud