Perrigo wijst overnamebod Mylan af

Marc Coucke op de persconferentie naar aanleiding van de overname van Omega Pharma door Perrigo vorig jaar. ©Thomas De Boever

Perrigo, de nieuwe eigenaar van Omega Pharma, wijst het bod van sectorgenoot Mylan af. Het farmabedrijf vindt dat het bod van 27 miljard euro Perrigo 'significant onderwaardeert'.

Mylan kondigde eerder deze maand in een brief aan Perrigo het plan aan het bedrijf over te nemen voor zo'n 27 miljard dollar. Dat zou Marc Coucke nog een pak geld kunnen opbrengen, aangezien hij voor de verkoop van Omega Pharma niet enkel cash maar ook 5,4 miljoen Perrigo-aandelen kreeg.

Perrigo liet tot dinsdagavond laat niet in zijn kaarten kijken. Toen liet de raad van bestuur van het bedrijf waarin Coucke de grootste individuele aandeelhouder is (3,83%) weten dat het het bod van Mylan (205 dollar per aandeel) unaniem verwierp, wegens te laag. Mylan houdt in zijn overnamebod van 27 miljard euro geen rekening met de recente inlijving van Omega Pharma, vindt Perrigo. Het Amerikaanse farmabedrijf verwacht een omzetgroei van 1 miljard dollar en oordeelt dat Mylan in zijn waardering daar evenmin rekening mee houdt.

Dat is een dikke streep door de rekening van Mylan, dat Perrigo wou opslorpen om zich te behoeden voor een overname door sectorgenoot Teva en onafhankelijk te blijven.

Ondertussen heeft de Israëlische groep evenwel een bod van 40 miljard dollar gelanceerd op Mylan. Maar het stelt wel een voorwaarde om het bod te laten doorgaan: dat Mylan zijn overnameplannen met betrekking tot Perrigo laat varen. Een combinatie van Mylan en Perrigo is namelijk een te grote hap voor het Israëlische bedrijf.

Supergroep

De combinatie van Mylan en Teva zou een groep met 30 miljard dollar omzet en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 9 miljard dollar creëren. Het management van Teva verwacht dat de ebitda zal stijgen naar 13 miljard dollar in 2018. Dat is onder andere te danken aan synergieën. Die zullen volgens Teva oplopen tot 2 miljard dollar, komende van besparingen op personeel en lagere belastingen.

©.

'We zijn ervan overtuigd dat een combinatie van Mylan en Teva een veel aantrekkelijker alternatief is voor de geplande overname van Perrigo door Mylan', meldt de Teva-voorzitter in een brief aan het Mylan-bestuur. Teva biedt 82 dollar per aandeel, wat een premie van bijna 28 procent betekent ten opzichte van de aandelenkoers op 7 april, de dag dat Mylan zijn intenties bekendmaakte om Perrigo over te nemen. De overname wordt voor de helft betaald in cash en voor de helft in Teva-aandelen.

Het bod komt er ondanks eerdere openlijke kritiek van Mylan op Teva. Op 17 april plaatste Mylan een niet mis te verstane verklaring op zijn website, na speculatie in de pers dat Teva plannen had om het bedrijf in te lijven. 'We hebben zo'n combinatie enige tijd bekeken', aldus Robert Coury, voorzitter van Mylan. 'En het is duidelijk dat er geen industriële logica noch culturele aansluiting is in het geval van zo'n combinatie. We denken bovendien dat de combinatie op mededingingsproblemen zou stuiten. Maar als er toch een of andere toenadering zou zijn, zal het bestuur dat voorstel bekijken in het belang van alle stakeholders.'

6 november 2014: Perrigo neemt Omega Pharma over.

11 maart 2015: Geruchten over interesse van Teva in Mylan

30 maart: Overname Omega Pharma afgerond.

8 april: Mylan doet bod op Perrigo.

17 april: Mediaberichten dat bod van Teva op Mylan nakend is. Mylan pareert geruchten in kritische brief. 'De sector staat geen seconde stil', laat Coucke op Twitter weten.

21 april: Teva doet bod op Mylan.

 

Teva en Mylan zijn beide actief in de productie van generische geneesmiddelen - medicijnen waarvan de octrooien zijn vervallen. Met Mylan erbij zou Teva weer het nummer één zijn in generische medicijnen, terwijl het nu op sommige markten maar de tweede of de derde plaats inpalmt. Het Israëlische bedrijf heeft de voorbije jaren marktaandeel verloren aan Indiase concurrenten. En Copaxone, een middel tegen multiple sclerose dat het zelf ontwikkelde, wacht de komende jaren een omzetkrimp omdat er goedkopere varianten op de markt zullen komen, onder andere van... Mylan. Copaxone was vorig jaar goed voor meer dan 4 miljard dollar omzet. Met Mylan erbij kan Teva die krimp opvangen.

Golf

Het regent overnames in de farma-industrie. Vorig jaar waren de deals samen goed voor een recordbedrag van 273 miljard dollar, becijferde het persagentschap Bloomberg. Daarvan vond voor meer dan 100 miljard dollar overnames plaats van bedrijven die inzetten op generische geneesmiddelen, medicijnen die niet langer door een patent beschermd worden.

Vooral de goedkope toegang tot kapitaal en de mogelijkheid om het hoofdkantoor te verhuizen naar fiscaal gunstigere locaties creëren een ideaal overnameklimaat. Ook Mylan, met hoofdkantoor in het Amerikaanse Pennsylvania, maakte onlangs van die techniek gebruik en verhuisde met de overname van enkele onderdelen van Abbott Laboratories (voor 5,3 miljard dollar) de administratieve hoofdzetel naar het fiscaal gunstigere Nederland.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud