Pfizer deed miljardenbod op Astrazeneca

©REUTERS

De Amerikaanse farmareus Pfizer heeft enkele maanden geleden informele gesprekken gevoerd met AstraZeneca om zijn Britse sectorgenoot in te lijven. Dat meldde The Sunday Times dit weekend. De gesprekken werden evenwel stopgezet. Volgens een bron dicht bij het dossier zijn er sindsdien geen plannen meer om weer om de tafel te gaan zitten.

Volgens de krant waardeerde Pfizer AstraZeneca op meer dan 60 miljard pond (73 miljard euro of 101 miljard dollar). De Amerikaanse groep is megadeals gewoon en speelde de jongste jaren een centrale rol in de consolidatiebeweging in de farmasector. 14 jaar geleden kocht Pfizer Warner-Lambert voor 87 miljard dollar. Vijf jaar geleden lijfde het Wyeth in voor 86 miljard dollar.

Pfizer is het bedrijf achter geneesmiddelen als Viagra, de cholesterolverlager Lipitor en het antidepressivum Xanax. Het bekendste geneesmiddel van AstraZeneca is de cholesterolverlager Crestor. Het heeft eveneens een voor Pfizer aantrekkelijke pijplijn van kankergeneesmiddelen. AstraZeneca wordt vaak genoemd als potentieel overnamedoelwit omdat het kampt met binnenkort vervallende patenten op enkele van zijn bestverkopende geneesmiddelen.

De grootste deal van dit jaar tot nu toe is de overname van Time Warner Cable door zijn sectorgenoot Comcast (69,8 miljard dollar).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud