Pfizer en Merck scoren met kankermiddelen

©Pfizer

Pfizer, de grootste farmagroep ter wereld, presteerde het tweede kwartaal beter dan verhoopt, mede dankzij het succes van het nieuwe kankergeneesmiddel Ibrance. Een gelijkaardig verhaal bij Merck, allebei verhogen ze hun winstprognose.

De courante winst per aandeel over de periode van april tot juni bedroeg 56 cent en dat was 4 cent meer dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Ook de omzet lag met 11,9 miljard dollar een half miljard boven de marktconsensus.

Pfizer gaat er nu van uit dat de winst per aandeel over het volledige boekjaar ergens tussen 2,01 en 2,07 dollar zal uitkomen. Tot nog toe hield de groep het bij een vork van 1,95 tot 2,05 dollar. De omzet zou oplopen tot 45 à 46 miljard dollar.

Het geneesmiddel Ibrance, dat pas in februari door de Amerikaanse overheid werd toegelaten, zorgde voor 140 miljoen inkomsten, een pak meer dan de 95 miljoen waarop de markt had gerekend. Analisten denken dat het medicament toegen vergevorderde borstkanker tegen 2018 jaarlijks 3,4 miljard dollar kan opbrengen.

Uit nieuwe tests in mei bleek dat het twee keer langer duurt voor tumoren weer aangroeien bij vrouwen die al behandeld waren voor borstkanker. Dat opent perspectieven voor patiënten die het gebruik van chemotherapie willen uitstellen.

In februari nam Pfizer de groep Hospira Inc. over voor 17 miljard dollar. Hospira maakt medicijnen die moeten ingespoten worden. Pfizer versterkte zo zijn positie in het domein van de generische medicamenten. De markt gaat er van uit dat de groep binnenkort opgesplitst wordt in twee of drie aparte ondernemingen.

In de handel voor beurs gaat Pfizer 1 procent hoger. Concurrent Merck wint zelfs 3 procent. Ook Merck presteerde beter dan verwacht en trok zijn winstprognose op. En ook Merck profiteerde van een succesvol nieuw kankergeneesmiddel, Keytruda. Het bestrijdt huidkanker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud