Pfizer opent vaccinfabriek in Puurs

Vlaams minister-president Geert Bourgeois mocht, samen met minister van Welzijn Jo Vandeurzen het ceremoniële lint doorknippen om de nieuwe fabriek te openen. ©BELGA

De Amerikaanse farmagigant Pfizer heeft dinsdag een nieuwe productiehal voor vaccins geopend in Puurs. Dat kadert in een ruimere investering in Puurs, die in 2012 werd aangekondigd. Pfizer investeerde in totaal 140 miljoen euro, waarvan uiteindelijk 75 miljoen naar de nieuwe fabriek ging.

De nieuwe fabriek zal jaarlijks 75 miljoen steriele en gekoelde doses van het pneumkokkenvaccin Prevenar 13 produceren, deels voor derdewereldlanden. De investering bedraagt 75 miljoen euro. Puurs troefde daarmee in 2012 een fabriek in India af, die ook in de running was voor de investering.

In de nieuwe fabriek worden dertien actieve bestanddelen tegen pneumokokken van Pfizer zelf samengebracht tot één volledig serum, met de toevoeging van aluminiumfosfaat om een immuunrespons te activeren. Daarbij kreeg het bedrijf van het IWT (agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) ook innovatiesteun. De vaccins zijn onder andere bedoeld voor publiek-private allianties zoals Gavi, dat ze in derdewereldlanden verdeelt.

'Het gaat deels om een verplaatsing van de productie van een onderaannemer in de Verenigde Staten. Het is daar wat duurder en hier verlopen de processen goed en zijn de mensen technisch goed geschoold. Deels gaat het om een uitbreiding van de capaciteit', zegt Puurs-manager Luc Van Steenwinkel.

In de loop van dit jaar investeert Pfizer nog circa 80 miljoen euro in een nieuwe eenheid voor de productie van injectiespuiten en om de bestaande vriesdroogcapaciteit in Puurs te verhogen.

In totaal investeerde het bedrijf de jongste vijf jaar 411 miljoen euro in Puurs, wat ook gepaard gaat met een aanzienlijke stijging van de tewerkstelling. Momenteel werken er 1.500 mensen, wat tegen eind 2016 oploopt tot meer dan 1.600 medewerkers. In vijf jaar komen er 400 arbeidsplaatsen bij.

Van Steenwinkel benadrukte dat de investeringen de grootste vestiging van Pfizer in Europa in de Rupelstreek verankeren, maar hij wees de aanwezige Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ook op de hoge loonkosten en op de sterke concurrentie - ook tussen de eigen sites - in de sector, alsook op de noodzaak van meer technische profielen. Bourgeois stelde veel begrip te hebben voor de situatie, die hij met zijn Vlaamse en federale collega's wil aanpakken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud