Advertentie
Advertentie

Pfizer rekent door vaccinboost op 80 miljard dollar omzet in 2021

©BELGA

De rush op de coronavaccins heeft Pfizer geen windeieren gelegd. Alleen al tussen april en juni verkocht het Amerikaanse farmaconcern voor bijna 10 miljard dollar aan vaccins, goed voor nagenoeg de helft van de groepsomzet.

Het kwartaal- en halfjaarverslag van Pfizer toont de kwantumsprong die Pfizer kan maken dankzij de hoge vraag naar coronavaccins. Het Amerikaanse farmaconcern realiseerde een kwartaalomzet van net geen 19 miljard dollar, ruim 86 procent meer dan een jaar geleden.

De forse groei is grotendeels te danken aan de vaccinafdeling. Die zag de kwartaalomzet een spurtje trekken tot 9,2 miljard dollar, terwijl die afdeling in dezelfde periode vorig jaar amper 1,25 miljard dollar verdiende aan de verkoop van vaccins.

'Het tweede kwartaal was opmerkelijk in verschillende opzichten', zegt topman Albert Bourla. 'Het meest zichtbare is de snelheid waarmee we samen met BioNTech de wereld geholpen hebben om zich te vaccineren tegen Covid-19. Meer dan 1 miljard vaccindosissen zijn het afgelopen kwartaal wereldwijd geleverd.'

In de eerste zes maanden van dit jaar haalde de vaccinpoot van Pfizer een omzet van 14,1 miljard dollar, ruim vijfmaal meer dan over de eerste jaarhelft van 2020. De operationele groei in het tweede kwartaal werd vooral gedreven door de verkoop van het coronavaccin dat Pfizer samen met het Duitse BioNTech ontwikkelde, die voor een omzet van 7,8 miljard dollar zorgde. Het Amerikaanse farmabedrijf heeft een marge van 25 à 30 procent op zijn coronavaccins.

Pfizer stipt verder nog aan dat het dit jaar in totaal verwacht 2,1 miljard coronavaccindosissen af te leveren, op basis van de contracten die al ondertekend werden tot medio juli. Over het hele jaar 2021 verwacht Pfizer zo'n 33,5 miljard dollar aan omzet te puren uit de verkoop van zijn coronavaccins, waar het eerder nog uitging van zo'n 26 miljard dollar. Tegen eind dit jaar schat Pfizer dat het samen met zijn Duitse partner BioNTech over heel 2021 zo'n 3 miljard vaccindosissen zal geproduceerd hebben.

Uit de gerapporteerde cijfers blijkt dat niet alleen de vaccintak een forse opstoot kende tijdens het tweede kwartaal. Ook de andere activiteiten van Pfizer, zoals oncologie, presteerden uitstekend, met een groei van 10 procent op jaarbasis.

Hogere jaarprognoses

De uitstekende kwartaalcijfers laten Pfizer toe om de vooruitzichten voor dit jaar op te trekken. Aanvankelijk werd gerekend op een jaaromzet die zou uitkomen tussen 70 en 72,5 miljard dollar. Die vork wordt nu opgetrokken naar 78 tot 80 miljard dollar.

Die hogere omzetprognose zal ook zichtbaar worden in de resultaten. Pfizer rekent nu voor het hele jaar op een winst van 3,95 à 4,05 dollar per aandeel. Tot dusver ging het concern uit van 3,55 à 3,65 dollar per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud