Pfizer richt pijlen op Actavis

©REUTERS

Na een mislukte poging om voor tientallen miljarden het Britse AstraZeneca in te lijven, heeft het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer zijn pijlen nu gericht op een andere grote branchegenoot: Actavis. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van ingewijden.

Actavis is naar marktwaarde gemeten 's werelds grootste producent van generieke medicijnen, geneesmiddelen waarop geen patent meer rust. Op de beurs is het bedrijf tegen de huidige aandelenkoers zo'n 65 miljard dollar (50 miljard euro) waard.

Met een bod op Actavis zou Pfizer zich weer vol in de consolidatiegolf storten die de farmaceutische industrie overspoelt. Actavis zou op zijn beurt geïnteresseerd zijn in Botox-producent Allergan, die al langer in de belangstelling staat bij Valeant, en zelf trekt aan branchegenoot Salix Pharmaceuticals.

Pfizer zag in mei af van een overname van AstraZeneca, nadat de Britten verscheidene biedingen als te laag hadden verworpen. Het geneesmiddelenconcern legde tot bijna 90 miljard euro op tafel, maar dat bleek niet genoeg.

Als Pfizer er wel uitkomt met Actavis, dat sinds de overname vorig jaar van Warner Chilcott kantoor houdt in Ierland, zou het alsnog een ontsnappingsroute kunnen creëren naar een nieuw thuisland met een fiscaal vriendelijker klimaat. De Amerikaanse overheid kondigde maandag overigens wel maatregelen aan om zulke belastingconstructies moeilijker te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud