Advertentie

Pfizer test kandidaat-vaccin op 30.000 mensen

©REUTERS

Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer zet een volgende stap in de ontwikkeling van een coronavaccin. Uit vier kandidaat-vaccins werd één geselecteerd voor een wereldwijde werkzaamheidsstudie bij 30.000 deelnemers.

De farmareus Pfizer gaat voor het eerst een kandidaat-vaccin op grote schaal testen, en gaat zo fase 2/3 van de ontwikkeling in. Samen met het immunotherapiebedrijf BioNTech werden eerder al preklinische en klinische onderzoeken uitgevoerd met vier RNA-kandidaat-vaccins. Een daarvan wordt nu uitgetest op 30.000 mensen tussen 18 en 85 jaar oud.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal lopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn zal het halen? Volg de wedloop op de voet op tijd.be/coronavaccin

'De nieuwe fase begint in de VS, maar uiteindelijk zullen wereldwijd ongeveer 120 centra deelnemen, ook in landen zoals Argentinië, Brazilië en Duitsland', zegt woordvoerder Marie-Lise Verschelden. Uit voorlopige gegevens van de klinische proeven op bijna 120 patiënten kwamen over het algemeen lichte tot matige bijwerkingen voor van een à twee dagen, zoals koorts, vermoeidheid en rillingen. Ernstige bijwerkingen waren er niet.

1,3 miljard dosissen

Als de testen succesvol zijn, verwachten Pfizer en BioNTech dat ze in oktober 2020 klaar zijn om wettelijke goedkeuring aan te vragen. Als dat fiat er komt, zouden de bedrijven eind dit jaar tot 100 miljoen dosissen kunnen aanleveren. Tegen eind 2021 moet dat opgelopen zijn tot ongeveer 1,3 miljard dosissen. Enkele dagen geleden kocht de Amerikaanse overheid al 100 miljoen dosissen van het potentiële coronavaccin.

In mei werd bekend dat de vestiging van Pfizer in Puurs een sleutelrol krijgt voor de Europese productie van het vaccin. Daardoor begon het bedrijf half juni met de aanwerving van 150 nieuwe medewerkers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud