Advertentie

'Pfizer-vaccin veilig voor 5-11-jarigen'

©AFP

Het coronavaccin van Pfizer is veilig en effectief bij kinderen van vijf tot elf jaar, besluiten de ontwikkelaars Pfizer en BioNTech uit ruim onderzoek. De bedrijven hopen op een snelle markttoelating van de Amerikaanse en Europese autoriteiten.

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA kondigde eerder al aan dat het zich in november zal buigen over de mogelijkheid om ook jonge kinderen te prikken. Een maand later zou dezelfde oefening volgen voor concurrent Moderna.

Momenteel mogen alleen mensen ouder dan twaalf jaar geprikt worden met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Uit onderzoek bij 2.268 kinderen tussen vijf en elf jaar blijkt nu dat het vaccin - in een lichtere dosis - ook effectief is en geen grote bijwerkingen vertoont. Het aantal opgewekte antilichamen is vergelijkbaar met die bij personen van 16 tot 25 jaar. Ook de bijwerkingen komen grotendeels overeen.

'Deze onderzoeksresultaten bieden een sterke fundering om een markttoelating aan te vragen voor kinderen tussen vijf en elf jaar', stelt Pfizer-CEO Albert Bourla. 'We zullen de gegevens met spoed indienen bij de FDA en de andere agentschappen.'

Net als bij 12-plussers zullen jonge kinderen twee dosissen van het coronavaccin moeten krijgen, met een interval van 21 dagen. De dosis ligt met 10 µg wel drie keer lager dan wat tot nu werd toegediend bij 12-plussers.

Beide bedrijven hebben ook nog twee andere deelstudies lopen: bij kinderen tussen twee en vijf jaar én kinderen tussen zes maanden en twee jaar. Die resultaten worden tegen het laatste kwartaal verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud