Positief Europees advies voor reumamiddel van Galapagos

Onno Van de Stolpe, de CEO van Galapagos. ©BELGA

De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA geeft een positief advies voor het gebruik van de reumapil filgontinib van Galapagos.

Daarmee ligt de weg open voor de verkoop van het middel in Europa. Galapagos en zijn Amerikaanse partner Gilead moeten nog één horde nemen: de Europese Commissie. Die moet een definitief fiat geven voor de verkoop van het middel in de 27 EU-landen, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk. Galapagos verwacht dat groen licht in het derde kwartaal.

Het farmabedrijf laat voor het eerst weten onder welke merknaam filgotinib - in tabletten van 100 en 200 mg - in Europa op de markt zal komen: Jyseleca.

Amerika

Het goedkeuringsdossier voor de reumapil ligt ook bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten op tafel. Die moet een oordeel vellen over de markttoelating van de mogelijke blockbuster op de Amerikaanse markt.

Reumatische artritis is een van de tien aandoeningen waarvoor filgotinib wordt getest. Er lopen ook patiëntenproeven voor andere aandoeningen, zoals psoriatische artritis.

Gilead kocht vorig jaar voor 3,5 miljard euro een inzagerecht in en exclusiviteit op alle belangrijke medicijnen die Galapagos ontwikkelt. De Amerikaanse farmareus breidde parallel zijn aandelenbelang in het Mechels bedrijf voor 1 miljard euro uit tot bijna een kwart van het kapitaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud