QR-code moet namaakmedicijnen voorkomen

De aanpassingen aan de doosjes geneesmiddelen brengen 5 miljard euro kosten voor de farma-industrie met zich mee. ©ANP

Vanaf 9 februari komt er op alle doosjes van geneesmiddelen op voorschrift een speciale code, zodat ze getraceerd kunnen worden. Dit moet illegale medicijnen tegengaan.

Namaakmedicijnen eisen dagelijks levens. In 2017 doken er in ons land 45.000 pakjes met illegale geneesmiddelen op. Ook in andere landen zijn namaakmedicijnen een groot probleem. Daarom besliste Europa vanaf donderdag 9 februari de Falsified Medicines Directive in te voeren, waarbij de verpakking van de geneesmiddel wordt herzien, om fraude tegen te gaan.

Concreet komt er op ieder doosje een unieke code met een 2D-matrix, ook wel bekend als een QR-code. De code verwijst naar een achterliggende IT-databank. De code zal de barcode geleidelijk vervangen. Daarnaast wordt ieder pakje ook verzegeld.

45.000
Namaakgeneesmiddelen
In 2017 doken er is ons land 45.000 pakjes met illegale geneesmiddelen op. Dat zijn er 12 per dag. Illegale geneesmiddelen, die geen geneesmiddelen zijn, kunnen levensgevaarlijk zijn.

'De nieuwe code wordt al van bij de start van de productie door de geneesmiddelproducenten via een beveiligd netwerk geactiveerd op een IT-database. Bij aflevering aan de patiënt in een apotheek of in het ziekenhuis wordt deze unieke code op de verpakking gelezen via een scan en vergeleken met de code in de database. Zo kan de echtheid van elk geneesmiddel bij aflevering gegarandeerd worden', stelt Pieter Boudrez van BeMVO, of voluit de Belgian Medicines Verification Organisation. De organisatie werd speciaal opgezet om de overstap naar de hogere controle te begeleiden.

Niet alleen de producenten van geneesmiddelen, maar ook de verpakkingsbedrijven, distributeurs, groothandelaars, ziekenhuizen en apotheken moeten zich aan het nieuwe traceersysteem aanpassen. De totale kostprijs voor de industrie wordt op 5 miljard euro geschat. Boudrez: 'Een verpakkingslijn bijsturen kost al snel 300.000 euro. Daar komen nog IT-uitgaven, de opleidingen van het personeel en misschien zelfs ook extra personeel bij.'

Boudrez waarschuwt dat de verandering niet meteen overal zichtbaar zal zijn. De verzegeling bijvoorbeeld zal pas nu van start gaan in de productie, waardoor niet meteen alle verpakkingen verzegeld zullen zijn. Boudrez: 'Verpakkingen die voor 9 februari op de markt zijn gebracht zullen nog enkele jaren in omloop zijn. Dit nieuwe kwaliteitssysteem zal pas over enkele jaren volledig sluitend zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud