Rechter decimeert miljardenboete voor Janssen Pharma

©REUTERS

Een Amerikaanse rechter knipt de miljardenboete voor Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, bijna helemaal weg. Het bedrijf moet geen 8 miljard, maar ‘slechts’ 6,8 miljoen dollar betalen.

De boete werd in oktober door een volksjury opgelegd aan Johnson & Johnson.  Volgens de jury had het bedrijf de bijwerkingen van zijn middel Risperdal onvoldoende duidelijk gemaakt. Het antipsychotische geneesmiddel bevorderde de borstontwikkeling bij mannen. Een Amerikaanse man die door het middel borsten had ontwikkeld had tegen het bedrijf klacht ingediend.

De forse verlaging van de boete blijkt uit gerechtelijke documenten. Een reden voor de verlaging wordt daarin niet gegeven.

Risperdal werd in de jaren 80 ontdekt en op punt gesteld in ons land, in de labo's van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Stef Heylen, de huidige topman van Janssen Pharmaceutica in België, stuurde destijds de wereldwijde klinische ontwikkeling van het medicijn aan. De manier waarop de marketingmachine achter het medicijn draaide, viel evenwel buiten zijn bevoegdheden.

De advocaat van de klager liet al weten beroep te zullen aantekenen en denkt dat de boete van 8 miljard dollar terug zal opgelegd worden. Ook Johnson & Johnson wil echter in beroep gaan. Het bedrijf is blij met de verlaging van de boete, maar zegt dat de rechter geen rekening heeft gehouden met bewijsmateriaal waaruit moet blijken dat de risico’s van Risperdal wel duidelijk gecommuniceerd werden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect