'Reumapil maakt overnameprooi van Galapagos'

Een laborant aan het werk in de vestiging van Galapagos in Mechelen. ©BLOOMBERG NEWS

Het Mechelse biotechnologiebedrijf Galapagos maakt midden april resultaten bekend over zijn beloftevol geneesmiddel tegen reuma. Die reumapil kan van Galapagos een overnameprooi maken als die resultaten positief uitvallen, vindt Bloomberg. AbbVie en Johnson & Johnson zouden beide interesse kunnen hebben.

Midden april komt Galapagos met meer nieuws over zijn onderzoek naar een geneesmiddel tegen reuma. Het biotechbedrijf ontwikkelt de pil in samenwerking met AbbVie. Maar niet alleen AbbVie heeft grote interesse in de verdere ontwikkeling van Galapagos, ook Johnson & Johnson, dat reeds aandeelhouder is van het biotechbedrijf. J&J heeft 7,8 procent in Galapagos.

De twee Amerikaanse farmareuzen vochten vorige week nog over de overname van Pharmacyclics, dat een potentiële blockbuster (een geneesmiddel met piekverkopen van meer dan 1 miljard dollar) tegen leukemie in huis heeft. Opvallend is dat Pharmacyclics dat geneesmiddel samen met Janssen, dochter van Johnson & Johnson, heeft ontwikkeld. Maar AbbVie ging er uiteindelijk mee lopen, want het bood meer dan Janssen. Volgens Bloomberg is het niet uitgesloten dat J&J uit is op een kleine weerwraak en dus kost wat kost Galapagos zal overnemen voor de neus van AbbVie.

12,5 miljard dollar
De verkopen van AbbVie's reumamiddel Humira in 2014. Dat middel zit over zijn piek, en het middel van Galapagos zou een oplossing voor de toekomst kunnen bieden.

Feit is dat evengoed Janssen als AbbVie met een 'verouderd' reumamiddel zitten. Voor Janssen is dat Remicade en voor AbbVie Humira. Omdat ze hier in de toekomst minder inkomsten zullen uithalen door toenemende concurrentie van generische varianten, zijn beide farmabedrijven op zoek naar een waardevolle vervanger.

AbbVie betaalde 21 miljard dollar voor Pharmacyclics, terwijl het enkele maanden voordien nog bereid was 52 miljard dollar te betalen voor Shire. AbbVie heeft zelfs na de overname van Pharmacyclics nog een fraaie oorlogskas over.

Vergrijzing

En ook J&J is dus op zoek naar acquisities, zoals vorige week bleek bij Pharmacyclics. Net zoals veel farmagroepen moet het bedrijf zijn groei kunnen verzekeren, door meer beloftevolle producten op te nemen.

Reuma is big business in de farmawereld. Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal patiënten met reuma jaar na jaar toe. Analisten gaan ervan uit dat de reumapil van Galapagos op zijn piek een omzet van 2 miljard dollar per jaar zal halen. Ter vergelijking, Remicade (Janssen) was vorig jaar nog goed voor 6,9 miljard dollar aan inkomsten en Humira (AbbVie) voor 12,5 miljard dollar.

Galapagos-CEO Onno Van de Stolpe staat niet te popelen om te worden overgenomen. Hij hoopt de kans te krijgen Galapagos verder uit te bouwen tot een groot biotechbedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud