Reumatest duwt Galapagos-aandeel voor het eerst over 100 euro

Galapagos voerde een grootschalig onderzoek uit naar de efficiëntie van zijn reumamiddel filgotinib. ©BELGAIMAGE

Goede resultaten van een patiëntenonderzoek met het reumamiddel filgotinib doen het aandeel Galapagos met 15 procent opveren.

Galapagos en zijn Amerikaanse partner Gilead hebben dinsdagavond laat de langverwachte resultaten bekendgemaakt van een onderzoek met het medicijn in ontwikkeling filgotinib. Uit de studie met wereldwijd 3.000 patiënten blijkt dat filgotinib efficiënt genoeg is voor de behandeling van reuma. Alle belangrijke onderzoeksdoelen werden gehaald, liet het biotechnologiebedrijf dinsdagavond weten in een persbericht.

Het aandeel opende woensdagochtend 14,7 procent hoger op 102 euro en steeg verder door naar 104,25 euro. Aan die koers is Galapagos 5,3 miljard euro waard. Dinsdag was Galapagos ook al met 5,4 procent gestegen na een positief analistenrapport.  

De goede studieresultaten zijn een grote opluchting voor heel wat beleggers, want ze keken al maanden uit naar de resultaten van het onderzoek. De studie die Galapagos en Gilead onder de codenaam FITCH 2 lieten uitvoeren, wordt gezien als een belangrijke mijlpaal voor de commercialisering van filgotinib.

Dat de verwachtingen hooggespannen waren, hoeft niet te verbazen. Filgotinib wordt gezien als een mogelijk blockbustermedicijn voor Galapagos. Voor de behandeling van reuma kan het middel volgens analisten op de piek 2,5 miljard dollar jaaromzet opleveren.

Andere aandoeningen

Bovendien is Galapagos momenteel volop aan het onderzoeken of filgotinib niet kan worden gebruikt om andere aandoeningen te behandelen. Vorige week liet het weten dat het middel ook potentieel heeft voor de behandeling van de ziekte van Bechterew, een wervelontstekingsziekte. Sommige analisten rekenen op globale piekverkopen van 6 miljard per jaar.

Het leeuwendeel van de inkomsten uit filgotinib vloeit naar Gilead. Eind 2015 sloot het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf een samenwerkingsakkoord met de farmareus voor de ontwikkeling en de verkoop van filgotinib. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect